Klaus Ioahnnis îl amenință pe Victor Ponta cu judecata pentru că premierul a insinuat faptul că Președintele a retrimis în Parlament Codul Silvic în urma traficului de influență făcut de liberali și austrieci.

Președintele României îl amenință pe premierul Victor Ponta că îl dă în judecată întrucât insinuează că face jocurile austriecilor de la compania Holzindustrie Schweighofer care se opune noului Cod Silvic.

Klaus Iohannis a tunat și fulgerat joi dimineață înainte de a pleca în vizită în Italia: Primul ministru avea ieri informaţii de la servicii că oameni din anturajul meu ar fi avut întâlniri cu reprezentanţii unei companii, lăsând să se înţeleagă că ar există trafic de influenţă. Acest lucru este surprinzător şi fals. Nu a existat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi nici în PNL nici o discuţie cu lobby-işti. Luând act de declaraţiile primului ministru de aseară de la un post de televiziune, am rugat organele abilitate să verifice de ce fel de informaţii dispune primul ministru. Dacă ele se confirmă, dacă nu, domnul prim ministru va răspunde pentru acest lucru. Este foarte gravă afirmaţia. Dacă începem iarăşi să ne jucăm cu astfel de afirmaţii că în campanie, nu este bine. Cum nu sunt în campanie, nu mai tolerez aşa ceva. Am avut o discuţie telefonică deocamdată cu directorul SRI şi l-am rugat să cerceteze cu maximă seriozitate aceste informaţii.

Președintele a luat foc după ce miercuri seară, Ponta a spus la B1 TV că: Impresia mea personală, poate greşesc, e că preşedintele a retrimis legea la Parlament (Codul Silvic-n.r.) pe baza unor informaţii pe care le-a primit de la nişte “binevoitori”, în special nişte binevoitori liberali pe care îi vedeţi zilele acestea luptându-se cu dintîi pentru interesele Schweighofer, interese care din punctul meu de vedere sunt strict private. Vorbesc de oameni politici de la PNL care alături de noi au făcut acel proiect de Cod Silvic şi acum lupta cu tot ce pot că să nu se adopte şi să nu se pună această limita, să nu se ia măsuri concrete. Evident că au nişte interese care sunt strict private. Eu nu pot să fac încadrări juridice, dar sunt absolut convins că doamnele şi domnii pe care îi vedeţi luptându-se la televizor au avut întâlniri în calitate oficială şi privată cu reprezentanţii Schweighofer. Eu sunt convins că instituţiile statului monitorizează aceste lucruri, cu atât mai mult voi informa CSAT. (…) Îmi explic lupta din aceste zile şi îmi explic inclusiv dezinformarea ajunsă la Administraţia Prezidenţială prin interesele unor oameni politici de la PNL care s-au întâlnit şi care, iată, şi în Parlament şi în public se bat pentru Schweighofer.

Klaus Iohannis a retrimis în Parlament Codul Silvic pe motiv că afectează sistemul concurențial din România în domeniul forestier întrucât limita la 30% dreptul unei companii de a tăia lemn în țara noastră.

Adică fix argumentele invocate de compania Holzindustrie Schweighofer, adresată primului ministrul Victor Ponta, în care amenință cu procese statul român pe motiv că îi afectează afacerea noul Cod Silvic.

Marți, senatul României a respins cererea de re-examinare a lui Iohannis la Codul Silvic, iar Camera Deputaților a amânat pentru săptămâna viitoare, votul în plen pe noua lege.