Dezastru total în Guvernul Tudose. Armata României a rămas fără bani de salarii. Ca să dreagă busuiocul, Ministrul Apărării, Adrian Ţuţianu şi-a dat demisia.

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că a dispus efectuarea, în 15 septembrie, a plăţii sumelor aferente soldelor/ salariilor nete, fără contribuţiile individuale şi impozit, în condiţiile în care până în acest moment nu a fost făcută rectificarea bugetară pe acest an. Totodată, între 21 şi 25 septembrie va fi făcută plata sumelor reprezentând contribuţiile angajatorului şi ale angajatului şi a impozitului pe venit.

Direcția financiar-contabilă din M.Ap.N. a dispus către toți ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale, următoarele:

– efectuarea, în data de 15 septembrie, a plății sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit;

– efectuarea, la aceeași dată, a plății diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe;

– efectuarea, între 21 și 25 septembrie, a plății sumelor reprezentând contribuțiile angajatorului cât și ale angajatului și a impozitului pe venit;

– efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plății sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc).

 Această decizie are ca scop o abordare prudentă a execuției bugetare, în condițiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 precum și necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr 69/2010

Ministrul Apărării, Adrian Tuțuianu a declarat în direct la Antena 3, în emisiunea 100 de minute, că și-a depus demisia pentru lipsa de comunicare precizând că sunt bani în buget şi că ei trebuiesc alocaţi prin rectificare bugetară.

„Nu există probleme financiară, ci sunt chestiuni tehnice, care sunt generate de dispozițiile legale, articolul 18, aliniatul 4 din legea responsabilității fiscale-bugetare. Acest aspect nu ne-a permis să transferăm bani din cheltuielile de personal din trimestru 4 în trimestrul 3 și să rezolvăm la data de 15 septembrie toate problemele care țin de salarii. Mi-am depus demisia pentru lipsa de comunicare. Am recunoscut în fața premierului că am greșit față de el că nu i-am comunicat și nu am comunicat cu presa din lipsă din timp. I-am spus că îmi asum greșeala. Mi-a spus că această decizie o ia el. Am lăsat demisia pe masă”, a declarat Adrian Țuțuianu.

Premierul Mihai Tudose a luat act de demisia lui Adrian Ţuţuianu şi urmează să anunţe dacă o va accepta şi va numi alt ministru la Apărare.

Pe 19 septembrie, Adrian Ţuţuianu urma să meargă în SUA pentru o întrevedere cu Secretarul de Stat pe apărare şi strategii militare.