Scandal la ședinţa comună de guvern România-Moldova de la Neptun. Unioniștii veniți din Republica Moldova s-au încăierat cu forțele de ordine.

Mai multe persoane s-au îmbrâncit cu jandarmii care asigurau securitatea în zona clădirii unde are loc şedinţa. Unioniştii doreau să ajungă în încăperea în care se află premierul Victor Ponta şi prim-ministrul Moldovei, Valeriu Streleţ.

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit la Neptun cu omologul său moldovean Valeriu Streleţ. Membrii celor două guverne vor stabili în şedinţa de la Neptun noile proiecte ce vor fi finanţate.

România va finanţa proiecte de  infrastructură în domeniul energetic, pentru asigurarea interconectării sistemelor naţionale electrice şi de gaze naturale, dar şi investiţii pentru centre de dializă în principalele spitale.

Unioniștii solicită celor două Guverne, de la București și Chișinău, stabilirea unei agende clare privind viitoarea Unire, având în vedere lipsa de sustenabilitate economică și socială a Republicii Moldova.

,,Să nu uităm că am fost despărțiți prin pactul criminal Ribbentrop-Molotov. Cerem anularea consecințelor și reîntregirea pașnică a poporului de pe cele două maluri ale Prutului”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

,,Agenda Unirii până în 2018 trebuie să fie stabilită, iar pașii trebuie făcuți încă din acest moment, al ședinței comune de Guverne. Dorim interconectarea energetică între România și Republica Moldova, adoptarea unei monede unice și administrarea ei de către Banca Națională a României, precum și o singură politică externă și de apărare”, a precizat Anatol Ursu, președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei.

În contextul desfășurării la Neptun a reuniunii de Guverne România – Republica Moldova, militanții pentru Unire, veniți din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, au înaintat revendicările referitoare la agenda Reunificării și au anunțat că vor continua manifestațiile stradale până la soluționarea acestora.