Klaus Iohannis s-a dus peste premierul Sorin Grindeanu, în plină şedinţă de Guvern, pentru a-l lua la rost cu privire la ordinea de zi. Preşedintele s-a dus la Palatul Victoria pentru a-l împiedica pe premier să introducă pe ordinea de zi şi să adopte o ordonanţă privind legea amnistiei.

Scandal naţional între Iohannis şi Grindeanu.Preşedintele s-a dus la Palatul Victoria ca să participe la şedinţa de Guvern. Iohannis a spus de faţă cu presa că a venit la şedinţa de Guvern la „invitaţia” lui Sorin Grindeanu.

În realitate, la ora 09,05, Iohannis l-a sunat pe Grindeanu şi i-a spus că vrea să vină la şedinţa de Guvern. Mai exact Iohannis s-a autoinvitat la şedinţa Guvernului.

În debutul ședinței, premierul Sorin Grindeanu a anunțat presa și cabinetul său că discuțiile vor urma agenda stabilită anterior.

Iohannis a ținut să precizeze, în prezența jurnaliștilor, că premierul Sorin Grindeanu s-a angajat să nu pună pe ordinea de zi suplimentară ordonanța de grațiere și cea de modificare a codurilor penale.

”Sunt doi elefanți în încăpere și nimeni nu vorbește despre asta: Ordonanta de grațiere și cea de modificare a codurilor penale”, a spus Iohannis, deranjat de faptul că cele două proiecte se află pe ordinea de zi a Guvernului deşi premierul îi promisese că nu se vor regăsi pe ordinea de zi.

Președintele Klaus Iohannis a anunţat că va prezida întreaga şedinţă de Guvern.

Este pentru prima dată când președintele Klaus Iohannis își exercită acest prerogativ, de a prezida şedinţele de Guvern.

Potrivit articolului 87 din Constituţia României,  Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii. Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.