Niciun an fără scandal la Eurovision. Suedia este acuzată că a câștigat cea de-a 60-a ediție a Eurovision Song Constest, cu o piesă plagiată după melodia ,,Lovers on the sun” a lui David Guetta.

Nici nu a apucat să se bucure de succesul de la Viena, căci suedezul Mans Zelmerlow trebuie să dea explicații acum pentru piesa ”Heros”. Aceasta este acuzată de plagiat. Maie xact că ar fi copiată după cea a lui David Guetta – ,,Lovers on the sun”.

Cele două piese seamănă izbitor de mult și mulți specialiști spun că este vorba de un plagiat grosolan al Suediei.

Probleme au fost nu doar la linia melodică ci și la videoclip. Simpaticul omuleț digital, folosit ca motiv de Suedia, nu a fost chiar original.

Astfel că prima variantă a videoclipului HEROS încărcată pe contul oficial EUROVISION a fost scoasă pentru că încărca drepturile de copyright.

Cu jumătate de gură, șeful delegației suedeze a recunoscut că s-au lăsat ”inspirați” în realizarea videoclipului oficial, dar a spus că nu poate fi vorba de un plagiat.

,,Recunoaștem că am fost inspirați de munca altora, dar refuzăm să admitem că e un plagiat. Oricum, nu avem timp pentru asta. Viața este o sumă de conjuncturi, iar faptul că Rusia se afla pe punctul de câștiga concursul a determinat o susținere și mai puternică pentru suedezul Mans Zelmerlow. Dacă conceptul a fost o inspirație, nu un plagiat, cu melodia cum stăm? Ne păstrăm inspirați”, a spus Christer Björkman, șeful delegației suedeze la Eurovision.

Plagiat, ne-plagiat, Suedia a câștigat cea de-a 60-a ediție a Eurovision, primind puncte de la toate țările participante, și acumulând astfel 365 de puncte. Suedia a devansat în finală, Rusia – 303 puncte și Italia – 292 puncte.

Și după o pauză de patru ani, Eurovisionul renine în Suedia, întrucât în 2012, Loreen a câștigat la Baku, concursul, cu piesa Euphoria.