Circ în toată regula, luni, la Comisia Juridică a Senatului României unde se discuta validarea Ordonanței 14 care abroga Ordonanța 13 dată pe 31 ianuarie 2017 de Guvernul Grindeanu. Președintele Comisiei Juridice, senatorul Șerban Nicolae a dat-o afară de la ședință pe procuroarea Irina Kuglay, întrucât aceasta s-a autoinvitat la Comisia Juridică.

Augustin Lazăr, procurorul general al României, a criticat luni poziția senatorului Șerban Nicolae, președinte al Comisiei juridice, privind prezența procurorului Irina Kuglay la ședința în care se dezbătea OUG nr.14/2017. Şerban Nicolae a dat-o afară pe reprezentanta Parchetului, pe motiv că nu a fost invitată.

Irina Kuglay a precizat că Parchetul General a înștiințat Senatul și Comisia juridică cu privire la dorința de a participa la ședința în care se dezbătea OUG nr. 14/2017.

„Vă mulțumesc pentru atenționare, dar cred că e necesar să fac această precizare: în cursul zilei de astăzi, conducerea Parchetului General a informat conducerea Camerei Deputaților, a Senatului, precum și Comisiile juridice ale Camerelor cu privire la continuarea demersurilor noastre tradiționale de colaborare în cadrul Legislativului, atât la invitație, cât și numai ca urmare a consultării publice, prin afișarea pe site a proiectelor. A informat că dorim să participăm și a transmis la aceste niveluri cele mai înalte numele persoanelor desemnate”, a precizat, în replică, Irina Kuglay.

Șerban Nicolae a subliniat faptul că senatorii juriști nu au nevoie de „supraveghere”, susținând totodată și că reprezentanta Parchetului General nu a comunicat Comisiei juridice intenția de a participa la ședință.

Pe logica asta ar însemna că și noi, din dorința de a sprijini Parchetul, am putea să anunțăm dorința noastră de a participa la anchetele penale, mai ales la cele bazate pe protocoale secrete și echipe mixte. Nu e vorba de autoinvitare. V-aș ruga să înțelegeți că nu vă puteți permite niciodată ca prin notificarea Parlamentului să vă autoinvitați la ședințele Comisiilor. (…) V-aș ruga să înțelegeți că vă mulțumesc pentru prezență, nu e o chestiune personală. Nu are nicio legătură cu dumneavoastră. (…) E o atenționare foarte politicoasă și credeți-mă că noi ținem la respectarea unor legi și regulamente, iar faptul că dumneavoastră insistați în a-mi explica că este un lucru firesc să vă autoinvitați la Comisia juridică a Senatului mă face să cred că de fapt aveți alte gânduri. Nu avem nevoie de supraveghere. Doamnă, vă rog frumos să părăsiți sala”, a spus Șerban Nicolae.

Irina Kuglay a punctat faptul că, în opinia sa, „lucrurile acestea sunt verificabile”, însă Șerban Nicolae a întrerupt-o spunând: „Chiar trebuie să mă rog de dumneavoastră să părăsiți sala? Mai faceți un dosar penal, dacă vreți”.

Întrebat dacă a consultat staff-ul tehnic despre invitațiile trimise, Șerban Nicolae a răspuns: „Nu, nu! Mi se pare stupid! Ce să întreb staff-ul tehnic, dacă eu am făcut vreo invitație? Eu sunt cel care face invitațiile. M-am consultat cu mine, dacă vreți să fim neapărat în tonul ăsta umoristic, și nu am adresat nicio invitație Ministerului Public. De altfel, aș mai face o precizare. La aceste texte nu este afectată activitatea Ministerului Public, nici afectată activitatea instanțelor. Așa cum spunea chiar Curtea Constituțională, instanțele și Parchetele aplică legea, nu participă la realizarea ei. Faptul că ne consultăm în prealabil, faptul că cerem puncte de vedere – este strict la latitudinea noastră și o facem într-un cadru public. În niciun caz, la o asemenea ședință convocată în jurul prânzului, astăzi nu se autoinvită cineva, și mai ales nu-mi apare nimeni așa pe neașteptate: ‘Știți, am venit și noi pentru că am crezut că suntem utili'”.

Senatorii au adoptat, în unanimitate, proiectul de Lege de aprobare a OUG 14/2017 prin care a fost abrogată OUG 13/2017.