Pimpong între FRF și LPF privind participarea echipei FC Rapid București în noul sezon al Ligii I. Federația a decis joi că Rapidul îndeplinește condițiile de a juca în Liga I, iar LPF a anunțat că în locul giuleștenilor va fi introdusă echipa ACS Poli Timișoara.

Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a decis joi că Rapid București poate juca în Liga I.

”În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 70 din Statutul FRF, coroborat cu art. 4 pct. 4 și art. 38 pct. 1 prima cerință, teza finală, din ROAF, constată că SC FC Rapid SA îndeplinește condiția deținerii dreptului de participare în competițiile organizate de LPF.Excepția lipsei dovezii calității de reprezentanți ai SC FC Rapid SA a domnilor avocați Tudor Chiuariu, Valentin Cocean si Dan Idita, invocată din oficiu de Comisia de Disciplină și Etică a FRF. Respinge cererile de intervenție accesorie formulate în interesul SC FC Rapid SA de către intervenienții SC Azuga Waters SRL, Moraru Valerii, Căprioriu Răzvan Alexandru și Ciobanu Paul-Vasile. În baza dispozițiilor sentinței civile nr. 4266/13.06.2016, pronunțată de Tribunalul București în dosarul nr. 46406/3/2012 și ale art. 233 din Legea nr. 31/1990, republicată, constată că, de la data pronunțării sentinței civile de mai sus, SC FC Rapid SA își păstrează personalitatea juridică pentru operațiunile lichidării, până la terminarea acesteia”, se arată în comunicatul postat pe site-ul FRF.

Curtea de Apel București a amânat pentru 24 august cererea de suspendare a executării silite în cazul falimentului clubului Rapid. Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal stabilise inițial data de 21 iulie ca termen limită pentru acceptarea sau nu a echipei giuleștene în ediția 2016-2017 a Ligii I, în funcție de suspendarea executării hotărârii de faliment.

Situația clubului Rapid a devenit una extrem de dificilă după ce Tribunalul București a dispus intrarea în faliment a SC Rapid SA, societatea care administrează clubul de fotbal cu același nume, în urma unei solicitări venite din partea ANAF. Instanța a ridicat la 13 iunie dreptul de administrare al FC Rapid SA și a dispus dizolvarea societății debitoare. De altfel, lichidatorul judiciar Aurel Brihac a început demersurile pentru dizolvarea societății SC Rapid SA. Hotărârea Tribunalului București nu este definitivă.

În timp ce FRF spune că Rapid poate juca în Liga I, LPF spune exact contrariul.

Locul rămas vacant în sezonul 2016-2017 prin neînscrierea și dizolvarea SC Fotbal Club Rapid SA este ocupat conform ROAF de ACS Poli Timișoara, care urmează a disputa primul joc oficial din cadrul acestei ediții de campionat în ziua de sâmbătă 30.07.2016, împotriva echipei FC Dinamo. Ne manifestăm regretul că fotbalul românesc pierde un club ca SC Fotbal Club Rapid SA și avem speranța că suporterii, pe care i-am simțit alături de club, vor găsi soluțiile pentru a continua istoria spiritului vișiniu într-o nouă formă de organizare. Dizolvarea SC Fotbal Club Rapid SA dispusă de Tribunalul București la 13.06.2016 și faptul că până în prezent nu s-a obținut suspendarea procedurii falimentului. Hotărârea executorie a Comisiei de Disciplină și Etică a FRF din 28.07.2016 prin care s-a reținut ca SC Fotbal Club Rapid SA își păstrează personalitatea juridică pentru operațiunile lichidării până la terminarea acesteia, în condițiile prevăzute de art. 233 din Legea societaților comerciale nr. 31/1990”, se arată în comunicatul LPF.

Potrivit paginii de Facebook a clubului bucureștean, „FC Dinamo București va juca sâmbătă, 30 iulie 2016, la ora 21,00, împotriva echipei ACS Poli Timișoara într-o partidă programată pe stadionul din Ștefan cel Mare, contând pentru etapa a II-a din Liga 1 Orange, ediția 2016-2017”.

Rapid, care a promovat la finalul sezonului trecut în Liga I, se află în procedură de insolvență din 7 decembrie 2012. În prezent, suma totală a datoriilor clubului aflat în proprietatea omului de afaceri Valerii Moraru este de 17.754.712 lei, aproximativ 4 milioane de euro.