Scandal diplomatic între Olanda și Turcia. Ministrul turc pentru probleme sociale și familie, Betul Sayan Kaya, a fost expulzat sâmbătă noapte de autoritățile olandeze, înapoi în Germania.

Primarul orașului Rotterdam, citat de Reuters, a anunțat că în fața consulatului Turciei din Rotterdam, poliția călare a dispersat câteva sute de manifestanți care cereau să o vadă pe Sayan Kaya. Aceasta a fost împiedicată să li se adreseze.

Ministrul, împreună cu mai mulți membri ai familiei, intrase în Olanda la bordul unui autoturism. Ea intenționa să participe duminică la un miting al turcilor din Olanda, pentru a promova modificările constituționale supuse unui referendum în data de 16 aprilie. Cetățenii turci, inclusiv cei de peste hotare, sunt chemați să voteze puteri sporite pentru președintele Turciei.

Olanda i-a interzis vineri aterizarea ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, pentru participarea la evenimentul electoral din Rotterdam. Cu câteva zile înainte, acesta fusese împiedicat să participe la o întâlnire cu conaționalii săi la Hamburg, în Germania, iar ulterior a renunțat și la participarea la un miting la Zurich, în Elveția.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat în termeni duri atât Germania, cât și Olanda pentru interdicțiile impuse șefului diplomației de la Ankara.

Turcia va lua ‘cele mai dure contramăsuri’ după decizia autorităților olandeze de a împiedica intrarea ministrului turc al familiei, Fatma Betul Sayin Kaya, în clădirea consulatului turc de la Rotterdam și de a o escorta în afara teritoriului Olandei, a declarat duminică premierul Binali Yildirim, informează Reuters și DPA.

‘Am protestat în modul cel mai puternic față de această situație și le-am transmis autorităților olandeze că vor exista contramăsuri dure (…) Vom răspunde pe măsură acestui comportament inacceptabil‘, a afirmat premierul Yildirim, într-un comunicat emis duminică.

Guvernul olandez a precizat că a luat decizia din motive de securitate şi ordine publică înaintea alegerilor de miercuri.

Mai multe ţări occidentale, nemulţumite de măsurile autoritare adoptate de Ankara, au criticat dur Turcia şi au interzis mitingurile pe teritoriile lor. Germaniei şi Olandei li s-au alăturat Austria şi Elveţia.