Papa Francisc a spus duminică, în cadrul solemn de la Basilica Sf. Petru din Roma, că Turcia a comis genocid în masacrul armenilor de acum 100 de ani. La scurt timp după aceste declarații, Turcia a reacționat dur, convocându-l la Ministerul de Externe pe Ambasadorul Statului Vatican și mai apoi și-a rechemat în țară Ambasadorul de la Sfântul Scaun.

În deschiderea unei liturghii în memoria armenilor masacrați între 1915 și 1917, Mesa oficiată împreună cu Patriarhul armean Nersese Bedros XIX Tarmouni, cu elemente de rit catolic armean și în prezența președintelui Armeniei, Serj Sarkisian, Papa Francisc a spus că turcii au comis genocid.

”În secolul trecut, familia noastră umană a trecut prin trei tragedii masive și fără precedent. Prima, care este considerată în mod larg drept ‘primul genocid al sec. al XX-lea’, a lovit poporul vostru armean. Celelalte două au fost comise de către nazism și stalinism. Mai recent, au avut loc și alte exterminări în masă, precum cele din Cambodgia, Ruanda, Burundi, Bosnia”, a declarat Suveranul Pontif, citând un document semnat în 2000 de către Papa Ioan Paul al II-lea și Patriarhul armean.

Turcia l-a convocat duminică pe reprezentantul Vaticanului la Ankara pentru a oferi explicații în legătură cu afirmațiile făcute în aceeași zi de papa Francisc, care a pronunțat pentru prima dată termenul de ”genocid”, vorbind despre masacrul comis împotriva armenilor acum 100 de ani, au anunțat posturile turce de televiziune.

Turcia a anunțat duminică rechemarea pentru consultări a ambasadorului său la Vatican, un anunț ce intervine după ce papa Francisc a denunțat masacrul comis împotriva armenilor în 1915 ca ‘primul genocid al secolului al XX-lea’.

‘Ambasadorul nostru la Vatican, Mehmet Pacaci, este rechemat în Turcia pentru consultări’, a precizat Ministerul turc de Externe într-un comunicat, citat de AFP.

Șeful diplomației de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, a declarat anterior că folosirea de către papa Francisc a termenului de ‘genocid’ pentru a califica masacrul împotriva armenilor de acum 100 de ani este ‘fără fundament’ și ‘departe de realitatea istorică’.

„Declarația papei nu poate fi acceptată„, a scris ministrul turc pe contul său de Twitter.

Partea armeană estimează că 1,5 milioane de armeni au fost uciși între 1915 și 1917, la sfârșitul Imperiului Otoman. Numeroși istorici și peste douăzeci de țări, inclusiv Franța, Italia și Rusia, au recunoscut genocidul împotriva armenilor.

Turcia spune că este vorba de un război civil în care și-au pierdut viața între 300.000 și 500.000 de armeni și tot atâția turci.

În aprilie 2014, Recep Tayyip Erdogan, la acea vreme prim-ministru, a prezentat pentru prima dată condoleanțe din partea Turciei urmașilor armenilor uciși, contestând însă orice intenție de exterminare.