ALDE este în pragul ruperii. Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin au ajuns la cuțite. Duminică, fostul lider PC a părăsit împreună cu un grup de membri, ședința Delegaţiei Permanente Naţionale a Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) desfășurată la Palatul Parlamentului.

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a părăsit lucrările Delegaţiei Permanente, însoţit de un grup de membri ai partidului, şi denunţă reuniunea ca fiind nestatutară.

Am ieșit astăzi din Delegația permanentă pentru că am constatat că se încalcă statutul în mod constant. Se dorește cu orice preț convocarea congresului (…) să se stingă eventualele nemulțumiri, crezând că asta va fi o soluție. Nu va fi o soluție. (…) Suntem într-o situație pe care nu ne-am dorit-o. ALDE s-a format acum doi ani de zile, ca o înțelegere verbală și nescrisă între mine și Călin Popescu-Tăriceanu. De doi ani de zile și până acum am fost în situația în care ne-am respectat toate angajamentele și toate promisiunile. (…) Din păcate, încerc de câteva săptămâni de zile să am discuții constructive cu cei care au format fostul Partid Liberal Reformator, în frunte cu Călin Popescu-Tăriceanu. Aceste discuții constructive n-au ajuns la un punct comun. Am convenit acum patru luni de zile că vom avea președinte unic. Am convenit că nu voi candida pentru funcția de președinte, ci voi ocupa funcția de președinte executiv. Ca atare, nu acesta a fost motivul acestor dispute care, din păcate, regret profund că au ieșit în spațiul public. Motivele neînțelegerilor au fost legate de modalitatea în care se iau decizii în ALDE. N-am acceptat și nu o să accept ca cineva din afara partidului din care fac parte să ia decizii în partidul nostru, cu acceptul unuia dintre copreședinți. Asta este marea problemă pe care o avem și ăsta este pericolul pe care îl avem… din păcate îl va avea ALDE în perioada următoare. (…) Nu voi accepta ca în partidul pe care nu-l voi părăsi să fie luate decizii în mod unilateral”, a afirmat Daniel Constantin.

Potrivit acestuia, componența Delegației permanente a ALDE „nu este cea statutară”.

Am agreat miercuri și am convocat Delegația Permanentă, însă secretariatul, dintr-o anumită parte, a convocat alți colegi. În conformitate cu statutul agreat acum doi ani de zile, normele tranzitorii spun foarte clar: componenta delegației permanente e formată din delegația permanentă a PLR și Consiliul național al PC. Este foarte clar acest lucru și am vrut să-l aduc la cunoștința ședinței de astăzi. Din motivul ăsta am intrat împreună cu colegii acolo și am spus: ‘Oameni buni, nu s-au convocat toți oamenii în Delegația Permanentă. Nu pot să particip sau să validez convocarea congresului pe o delegație care nu există. Mai mult, în statutul ALDE, la art 56, se spune că Delegația Permanentă este cea care convoacă congresul, la solicitarea Biroului Executiv sau de jumătate plus unu din delegațiile permanente teritoriale. Delegațiile permanente teritoriale nu sunt statutare. Așadar, se încearcă convocarea congresului de organisme care nu există„, a mai precizat co-președintele ALDE.

Delegația permanentă a ALDE a decis convocarea Congresului extraordinar al formațiunii în 21 aprilie, iar cel ordinar în 22 aprilie, la Palatul Parlamentului, a anunțat copreședintele formațiunii politice, Călin Popescu-Tăriceanu.

Susţinerea parlamentară a actualului guvern nu va fi afectată de eventuale mişcări create în urma situaţiei existente în ALDE, a declarat duminică preşedintele PSD, Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că nu înţelege de ce co-preşedintele ALDE Daniel Constantin „este atât de supărat” şi a susţinut că, dacă acesta ar vrea să iasă din guvern, este doar o opţiune personală.