Eva Ionel, medicul care i-a cerut colegei sale Veronica Grigore să-i țină locul la Serviciul de Gardă al Spitalului Tractorul din Brașov, a fost dată afară. Iar cea care i-a ținut locul, i-a folosit parafa și a lăsat-o să plece în pijamale și papuci pe bătrâna găsită mai apoi moartă pe câmp, va fi cercetată pentru omor din culpă.

Comisia de disciplină de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a stabilit joi, ca medicul Eva Ionel să fie dată afară din spital pentru că nu a anunțat conducerea de faptul că a chemat alt medic să-i țină locul. dacă bătrâna de 82 de ani, Ioana Caloian nu era găsită moartă pe câmp, pentru că fusese externată la cerere, de Viorica Grigore, nu se afla cum procedau medicii la brașov.

Eu am fost în gardă. Am început garda la ora 14.00 şi la un moment dat condiţia mea fizică atât de tare s-a deteriorat încât n-am mai putut să merg. Între ora 15.00 şi 15.30, în timpul record de jumătate de oră, vineri după-amiaza, am reuşit să găsesc un înlocuitor. Singura imagine pe care o aveam atunci era căruciorul cu rotile şi familia care trebuie să aibă grijă de mine în căruciorul cu rotile. Pentru că asta urmează. În situaţia asta am fost atunci. Durerea îţi întunecă judecata. Ştiu că am greşit pentru că acea colegă pe care am reuşit să o chem, pentru ca serviciul să nu sufere şi să aibă continuitate, nu este pe lista oficială de gărzi. Dar este o persoană extrem de competentă, membră a Colegiului Medicilor, care face gărzi într-un alt spital, în Sfântu Gheorghe, şi în care eu am avut multă încredere pentru că mi-a fost şi rezident. Nu am găsit în acel moment alt coleg. Da, asta a fost greşeala mea, pentru care am fost chemată la Poliţie, la comisia de disciplină şi voi fi pedepsită categoric, conform legii, pentru că nu am respectat regulamentul de ordine internă. Asta este greşeala mea, în legăură cu schimbul de gardă“, a spus medicul Eva Ionel.

Medicul a mai spus jurnaliștilor că regretă ce s-a întâmplat cu bătrâna Ioana Caloian şi că fata şi ginerele ei au ieşit în stradă să o caute pe femeie: Eu am stat imobilizată acasă, dar copiii mei, adică fata mea şi cu ginerele meu, împreună cu sute de buni români, au fost pe stradă să o caute pe această femeie.

În vârstă de 60 de ani, Eva Ionel lucrează de peste 30 de ani la Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov, de care aparţine Spitalul “Tractorul”, şi nu a fost niciodată sancţionată pentru vreo abatere.

Veronica Grigore, medicul care a lăsat-o să plece pe Ioana caloian, de una singură din spital, doar în papuci și pijamale deși afară erau zero grade, a intrat în concediu medical. Aceasta va fi cercetată pentru omor din culpă. Bătrâna a plecat sâmbătă din spital și a doua zi a fost găsită moartă, pe un câmp din Brașov, înghețată de frig.

După ancheta în bătaie de joc, făcută de Direcția de Sănătate Publică din Brașov, care o scoate vinovată tot pe bătrâna moartă, Ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu a trimis Corpul de Control la Spitalul Tractorul.

Pacienta a fost împiedicată în câteva rânduri să plece, având în vedere şi ţinuta sumară în care se afla, dar în final, ca urmare a insistenţelor acesteia şi neprezentării niciunui aparţinător, a fost condusă de o infirmieră care îşi încheiase serviciul într-o staţie de taxi, de unde a plecat cu o maşină“, se arată în raportul DSP Brașov.

 În privința scandalului iscat în jurul ambulanței care a transportat trei pacienți înghesuiți în salvare, conducerea Spitalului Județean a stabilit că vinovat este șoferul.
Drept urmare, acesta a fost suspendat, sancționat cu 5% din salariu pentru o perioadă de trei luni, iar ambulanța, o mașină Dacia Break, retrasă din circulație.

Marţi dimineaţă, jurnaliștii prezenți în faţa Spitalului “Tractorul”, unde mai multe persoane veniseră să aprindă o lumânare şi să aducă flori pentru bătrâna de 82 de ani, au filmat cum dintr-o ambulanţă Dacia Break, veche şi ruginită, oprită în faţa spitalului au coborât trei persoane, două dintre acestea coborând din portbagaj.