Președintele României, Klaus Iohannis, nu o desemnează premier pe Sevil Shhaideh, turcoaica lui Dragnea, din cauza soțului musulman care promovează regimul Assad.

Akram Shhaideh este cuiul din talpa lui Sevil ce o va împiedica să devină primul prim ministru femeie din istoria României.

Soțul lui Sevil are legături strânse cu regimul de opresiune de la Damasc, regim pe care îl și promovează constant încă din 2012, în mediul online, pe rețelele de socializare.

Akram Shhaideh a susţinut în 2012 la o televiziune siriană că „nimic nu se întâmplă în Siria” şi îşi liniştea prietenii din România că represaliile regimului de la Damasc împotriva civililor.

„Primeam telefoane de la prieteni din România care mă întrebau: ce se întâmplă aici? Nimic nu se întâmplă. Pe alte canale ca BBC sau France 24, destul de populare, arătau că se întâmplă lucruri aici. Şi eu le spuneam prietenilor mei că, de fapt, nu asta e realitatea” declara Akram Shhaideh la o televiziune siriană, în 2012.

Conflictul civil din Siria a început în 2011, iniţial ca demonstraţii stradale de amploare împotriva regimului al-Assad, în contextul Primăverii Arabe – un val de proteste şi revolte antiguvernamentale pornite în mai multe ţări arabe începând cu decembrie 2010.

În 2012, acesta escaladase deja într-un conflict propriu-zis între guvernul sirian şi rebeli, pornit în urma represaliilor violente ale armatei siriene împotriva protestatarilor, soldate cu sute de morţi şi mii de arestări.

RISE Project a dezvăluit joi că Akram Shhaideh, soţul lui Servil Shhaideh, este un susţinător fervent al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, răspândind propagandă pro-guvernamentală şi anti-rebeliune pe conturile persoanle de pe mai multe reţele de socializare. Dictatorul sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea internațională de crime de război. Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh, de origine siriană, transmite mesaje pro-Assad, folosește simbolurile loialității față de regimul de la Damasc și critică atât rebelii, cât și liderii arabi și vestici care susțin opoziția siriană.

Shhaideh a lucrat timp de mai bine de două decenii în cadrul Ministerului Agriculturii de la Damasc, plecând în 2011 în România pentru a munci în cadrul Regiei Autonome Judeţene Drumuri şi Poduri Constanţa.

Sirianul Akram Shhaideh, a fost consultant personal al secretarului de stat în cadrul Ministerului Agriculturii în perioada 2013-2014. Agronom de profesie, Akram Shhaideh (54 de ani) este originar din Lattakia, Siria, unde și-a obținut diploma universitară în 1984.

Primul său loc de muncă a fost ca șef de departament în cadrul Ministerului Agriculturii de la Damasc, în 1988. Shhaideh și-a continuat cariera în aceeași instituție până în 2010, tot pe funcții de conducere. În 2015, Akram Shhaideh a obținut și cetățenia română.

Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh a distribuit mai multe articole și fotografii pro-Assad, însoțite de mesaje de susținere la adresa dictatorului sirian, pe care SUA îl acuză inclusiv că a folosit gaz sarin asupra civililor în zonele controlate de rebeli.

În 2011, Akram Shhaideh publica un articol în care punea revolta populară pe seama organizației Frații Musulmani: „Frăția Musulmană este partidul-cheie în lupta împotriva puterii și împotriva oricărei forme de guvernare: civilă, militară și științifică”.

Războiul civil din Siria s-a soldat, până în prezent, cu peste 400.000 de morți, conform estimărilor ONU. De la izbucnirea lui, relațiile regimului de la Damasc cu comunitatea internațională au devenit critice. În frunte cu SUA, forurile internaționale acuză actuala putere siriană de crime împotriva umanității.

Liviu Dragnea a declarat că numirea lui Sevil Shhaideh în fruntea Guvernului nu ar fi un risc de securitate naţională.

În schimb, liberalul Cătălin Predoiu susține pe pagina sa de facebook că Sevil nu poate avea certificat ORNISS privind accesul la informații clasificate, din cauza soțului.

„Accesul la informatii NATO e reglementat de legea ROMANA. Cititi litera d) de la suplimentare. E vorba de LEGE, nu de politica. Legea romana”, scrie Predoiu pe facebook.

d) dacă poate fi supus la presiuni din cauza rudelor sau a persoanelor apropiate, care ar putea genera o vulnerabilitate exploatabilă de către serviciile de informaţii străine ale căror interese sunt ostile pentru interesele de securitate ale NATO şi/sau ale ţărilor membre şi partenere.