Rusia se pregăteşte să facă o mutare bombă în cazul conflictului armat din Siria. Federaţia Rusă va livra arme regimului Bashar al-Assad pentru a putea face faţă bombardamentelor coaliţiei occidentale formate din americani şi un grup de ţări europene.

Rusia joacă tare şi ajută Siria în războiul cu americanii şi occidentalii. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu publicat vineri de agenţia de stat RIA Novosti că Rusia nu mai este constrânsă de ‘obligaţii morale’ să nu furnizeze sisteme de rachete sol-aer S-300 armatei siriene.

Sistemul, prezentat ca fiind capabil să doboare ţinte aeriene pe o rază de 300 km, ar permite armatei siriene o mai bună apărare împotriva unor potenţiale lovituri occidentale, precum cele întreprinse la sfârşitul săptămânii trecute, scrie agerpres.ro.

Rusia a promis în urmă cu un deceniu să nu furnizeze Siriei astfel de sisteme din cauza îngrijorării că aceasta ar putea duce la destabilizarea ţării, a afirmat Seghei Lavrov. ‘Acum nu avem astfel de obligaţii morale’, a adăugat şeful diplomaţiei de la Moscova în interviu.

Armata siriană dispune deja de sisteme de generaţie mai veche S-200, în timp ce Rusia a desfăşurat sisteme S-400 la baza aeriană pe care o deţine pe coasta de nord-vest a Siriei.

Potrivit agenţiei dpa, livrarea de sisteme S-300 va provoca în mod cert iritarea Israelului şi, posibil, a unor puteri occidentale, precum SUA, Marea Britanie şi Franţa.

Donald Trump a aprobat în urmă cu o săptămână, în colaborare cu Marea Britanie şi Franţa un atac militar asupra siturilor cu arme chimice ale Siriei, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc.