Cinci cetățeni români au primit interdicție de a mai pătrunde pe teritoriul Federației Ruse. Românii se află pe lista neagră a Moscovei care include 89 de cetățeni din Uniunea Europeană.

Guvernul de la Moscova ar fi întocmit de mult timp lista, dar a păstrat-o confidențială, unii dintre cei înscriși pe ea aflând că sunt persona non-grata în Rusia abia atunci când au dorit să efectueze o vizită în această țară și li s-a refuzat viza.

Lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda și România.

Dintre cei 89 de responsabili, 18 sunt polonezi, alți 15 provenind din statele baltice, iar 5 sunt români: Adrian Cioroianu, Iulian Chifu, Eugen Tomac, Tiberiu Liviu Chondon și Gheorghe Hațegan.

“Ambasada României la Moscova a informat Centrala MAE, în cursul serii de vineri, cu privire la existența acestei liste, primite de la Delegația UE la Moscova, căreia i-a fost înaintată de către MAE rus. MAE român va solicita explicații părții ruse cu privire la listarea cetățenilor români”, a afirmat MAE, ca răspuns la o solicitare a AGERPRES.

Pe listă mai apar, printre alţii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, fostul preşedinte al Parlamentului European Jerzy Buzek, vicepremierul britanic Nick Clegg, fostul director MI6 John Sawers, fostul comisar european pentru extindere Stefan Fule şi fostul ministru ceh de Externe Karl Schwarzenberg, dar și fostul ministru britanic al apărării, Malcolm Rifkind.

Surprinzător sau nu, Rusia nu a introdus pe listă, niciun cetățean din Ungaria, întrucât Viktor Orban, premierul Ungariei, are o relație extrem de strânsă cu Vladimir Putin.