Sergey Lazarev a fost favoritul publicului la Eurovision, clasându-se pe primul loc la televoting, dar juriile naționale nu l-au plăcut deloc. Astfel că Rusia pierdut concursul în favoarea Ucrainei care s-a clasat pe locul doi atât la jurii cât și la televot.

Australia a fost favorita juriilor naționale, iar Rusia a publicului. Din păcate, sistemul tot mai ciudat al EBU de calcul al voturilor, a scos-o câștigătoare pe Ucraina, care a ocupat defapt locul doi.

Rusia a avut cel mai bun show din toată finala, piesa era modernă și ușor de reținut, rusul Sergey Lazarev a avut o evoluție impecabilă în finală și merita să câștige concursul.

Însă și de astă dată juriile naționale a făcut jocurile după bunul plac și au înclinat balanța în direcția dorită.

Dacă publicul european e greu de controlat, juriile naționale sunt o masă de manevră după bunul plac al EBU care a schimbat în acest an și sistemul de anunțare a rezultatului voturilor.

Fiecare reprezentant al țării participante a anunțat doar punctele oferite de juriul național, care aveau o pondere de 50% în rezultatul final.

După ce toate cele 42 de țări au anunțat votul juriilor naționale, Australia s-a clasat pe primul loc cu un total de 320 de puncte, iar Ucraina pe locul 2 cu 211 puncte.

În timp ce Rusia a fost la jurii abia pe locul 5 cu 130 de puncte.

Apoi, prezentatorii au anunțat în ordine crescătoare punctele cumulate de la toate cele 42 de țări votante, pentru fiecare din cele 26 de țări finaliste.

Astfel că la televoting Australia a fost pe locul trei, Ucraina pe locul doi și Rusia pe locul unu.

Australia a primit la televoting  191 de puncte, Ucraina 323 de puncte, iar Rusia 361 puncte.

Drept urmare, cu 534 de puncte, Jamala a cucerit Eurovision 2016 iar la anul concursul revine la Kiev după o pauză de 12 ani.

Ucraina a cucerit prima dată concursul Eurovision prin Ruslana în 2004, cu piesa Wild Dance.

vot final eurovision 2016