Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de publicarea de către Departamentul de Stat al SUA, la 12 februarie 2016, a raportului referitor la rata de refuz a solicitărilor de viză de scurtă şedere în SUA aferente anului fiscal 1 octombrie 2014 -31 septembrie 2015.

Autorităţile române acordă o importanţă deosebită obiectivului includerii României, în calitatea sa de partener strategic în programul Visa Waiver (VWP). Subiectul eliminării obligativităţii vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii români care călătoresc în Statele Unite este o temă care se regăseşte constant atât pe agenda dialogului politic cu partenerii americani la nivelul Administraţiei şi Congresului SUA, cât şi la nivelul reuniunilor Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, circumscris Task Force-ului România-SUA. MAE acţionează consecvent pentru atingerea acestui obiectiv.

La nivel guvernamental, România îndeplineşte criteriile tehnice şi de securitate conexate accesului în programul Visa Waiver, fapt subliniat şi de partenerii noştri americani. Ultimul dintre acordurile aferente – Acordul dintre România și SUA privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave (PCSC) – a fost semnat în luna octombrie 2015, la Washington, parcurgând în prezent calea necesară în vederea ratificării de către Parlamentul României.

Principalul obstacol pe linia accederii cât mai rapide a României în acest program a rămas, în prezent, rata de refuz a cererilor de viză depuse de cetăţenii români, care depăşeşte pragul maxim de 3% stabilit de legislaţia americană actuală. 

Stabilirea pragului ratei de refuz depinde în exclusivitate de autorităţile americane. În general, rata de refuz este determinată atât de calitatea şi corectitudinea aplicaţiilor pentru obţinerea vizei de scurtă şedere în SUA, cât și de evaluarea autorităților americane în ceea ce privește modul prin care fiecare cetăţean român demonstrează existenţa unor legături durabile, care oferă garanţii privind revenirea în ţară după expirarea dreptului de şedere în SUA conferit prin viză.

Din mai 2015, MAE desfăşoară o campanie de conştientizare a cetăţenilor români care călătoresc în SUA cu privire la respectarea legislaţiei locale referitoare la reglementarea şederii și desfășurarea de activități lucrative. Campania de conştientizare a opiniei publice se derulează prin intermediul unor mesaje de tip SMS – “Don’t overstay; Follow the rules; Don’t work in US without proper authorization”- pe care cetăţenii români le primesc atunci când călătoresc în SUA, precum şi prin intermediul aplicaţiei “Călătoreşte în siguranţă”, care poate fi descărcată pe telefonul mobil și care poate fi accesată inclusiv offline. Totodată, operatorii Call-Center-ului din cadrul MAE transmit aceleași mesaje.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează disponibilitatea de a contribui, în parteneriat cu Ambasada SUA la Bucureşti, în vederea unei mai bune informări a cetăţenilor români cu privire la procedura pentru obţinerea unei vize de călătorie de scurtă durată în SUA şi la cerinţele pentru a fi eligibili, cu efecte în planul scăderii ratei de refuz.

Ministerul Afacerilor Externe va continua, împreună cu alte instituţii româneşti cu atribuţii în dialogul şi cooperarea cu partenerii americani, demersurile politico-diplomatice pe lângă reprezentanţii Administraţiei şi ai Congresului SUA, în vederea accederii, cât mai curând posibil, a României în programul Visa Waiver.