Muncitorii români și bulgari lucrează de două ori mai mult decât britanicii. În timp ce majoritatea britanicilor lucrează circa 23 de ore pe săptămână, aproximativ 61% dintre muncitorii români și bulgari care se află în Marea Britanie lucrează peste 40 de ore pe săptămână. Datele au fost furnizate de Oficiul Național de Statistică (ONS) din Regatul Unit.

3,4 milioane de persoane care lucrau anul trecut în Marea Britanie erau din afara țării, adică aproximativ 11% din întreaga forță de muncă britanică.

Din aceștia, aproximativ 2,2 milioane sunt din UE (7%) și 1,2 milioane din afara UE (4%) iar aproximativ 40% din muncitorii străini sunt supracalificați pentru slujbele pe care le fac.

În sectorul industriei financiare din Marea Britanie, unul din opt angajați (12%) sunt din afara țării, inclusiv 382.000 din UE.

Migranții din Uniunea Europeană reprezintă 11% din angajații din sectorul industrial în Regatul Unit, sunt probabil supracalificați pentru slujbele pe care le fac și tind să lucreze mai multe ore decât media. Unul din șapte angajați (14%) în retail, comerțul cu ridicata, sectorul hotelurilor și restaurantelor este migrant internațional, iar 64% dintre aceștia vin din UE, scrie agerpres.ro.

Guvernul de la Londra intenționează să schimbe modul în care este gestionată migrația după ce Marea Britanie va ieși din UE (Brexit). Încă nu s-a stabilit modelul care va fi adoptat după ce nu se va mai aplica acordul de liberă circulație în interiorul UE dar autoritățile britanice s-au angajat să-i atragă în continuare în Regatul Unit pe „cei mai buni și mai strălucitori”.

Comparativ cu câștigul mediu național de 11,30 lire sterline pe oră, muncitorii din 14 state europene (inclusiv Germania, Italia și Franța) câștigă mai mult (12,59 lire sterline pe oră), dar cei din Europa de Est au cel mai scăzut nivel al salarizării, de 8,33 lire sterline pe oră.

Oficiul Național de Statistică din Marea Britanie a anunțat că numărul șomerilor din Regatul Unit a scăzut cu 45.000, la 1,56 milioane, cel mai redus nivel din ultimii 10 ani, iar rata angajării s-a menținut la nivelul record de 74,6%.