Marian Godină, polițistul brașovean care demască corupția din sistem, devine tot mai popular în România. Dacă în 2015 a devenit celebru grație unor postări de ep facebook în care relata cu umor despre două întâmplări din trafic, în 2016, polițistul a ajuns din nou în atenția presei după ce a fost presat de șefii lui să nu aplice o sancțiune unui șofer care se afla în mașină cu directorul Crucii Roșii Brașov.

Marian Godină afirmă că a avut probleme cu şefii IPJ Brașov după ce a luat carnetul de conducere unui şofer care mergea în maşină cu „directoarea Crucii Roşii Braşov”. Acesta spune că a fost reclamat la superiori că nu s-a prezentat dar postează pe Facebook o înregistrare audio în care se aude cum spune, întrebat de şofer care este numele sau: „Godină”.

Am fost de serviciu pe 8 februarie 2016, adică săptămâna trecută, şi am oprit o maşină al cărei şofer nu a acordat prioritate unui pieton, care a trebuit să se oprească pentru a nu fi lovit. M-am prezentat, i-am cerut actele şoferului şi i-am spus că i se va reţine permisul. În timp ce mă duceam spre maşina poliţiei, de pe locul din dreapta faţă a maşinii oprite a coborât o doamnă care a venit la mine şi mi-a zis, «Staţi că nu e chiar aşa, staţi să negociem că eu sunt directoarea de la Crucea Roşie Braşov şi colaborez cu şefii tăi». Mi-am făcut treaba şi i-am reţinut permisul şoferului„, a scris Godină pe pagina sa de socializare.

Acesta a povestit, tot pe Facebook, că în dată de 8 februarie a oprit o maşină „al cărei şofer nu a acordat prioritate unui pieton”.

„M-am prezentat, i-am cerut actele şoferului şi i-am spus că i se va reţine permisul. În timp ce mă duceam spre maşină poliţiei, de pe locul din dreapta faţă a maşinii oprite a coborât o doamna care a venit la mine şi mi-a zis:

-Staţi că nu e chiar aşa, staţi să negociem că eu sunt directoarea de la Crucea Roşie Braşov şi colaborez cu şefii tăi.

-Va rog să rămâneţi în maşină.

Asta a fost singură replică a mea, iar doamna a urcat în maşină.

Era clar că dăduse deja telefoane, dar nu a avut curaj să mă sune careva”.

Marian Godină spune că i-a -am reţinut permisul şoferului dar la scurt timp „colegul de pe echipaj a fost sunat de şeful Biroului Rutier Braşov şi întrebat dacă unul dintre noi a reţinut vreun permis”.

„La ieşirea din schimb am fost chemat la biroul şefului unde mi s-a reproşat că m-am purtat urat, nu m-am prezentat şi am avut un comportament neadecvat. În birou şi-a făcut apariţia şi adjunctul şefului Poliţiei Mun. Braşov care mi-a prezentat situaţia de parcă fusese prezent:

-Nu era niciun pieton pe trecere, i-ai vorbit urat şi ai fost arogant. Există şi un martor.

-Ce martor?

Şeful a zâmbit şi mi-a zis ironic:

-Era unul pe trotuar care a văzut tot. Oricum nu te văd bine pentru că doamna face parte şi din ATOP ( Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) şi ţi-a făcut reclamaţie. Îţi dai seama că se va duce şi la domnul chestor, pentru că are intrare acolo”.

Luni, 15 februarie, Godină spune că a fost chemat la Biroul de Control Intern pentru a da explicaţii pentru comportamentul sau.

„Doamna m-a reclamat că, deşi şoferul m-a întrebat cum mă cheamă, am refuzat să-i spun şi i-am zis pe un ton arogant că scrie pe procesul-verbal cum mă cheamă.

Nu sunt dobitoc. Nu a deranjat pe nimeni comportamentul meu. A deranjat că mi-am permis să nu ţin cont că doamna are funcţie. Dacă era vorba de comportament, era competent Biroul de Control Intern de a soluţiona reclamaţia. În schimb, eu am fost chemat la nici 5 ore de la întâmplare. Mamaaa, câtă promptitudine din partea şefilor, ce ţin ei cont de reclamaţiile cetăţenilor. Sau e pentru că doamna aceea ‘a avut intrare’.

Şi tot pentru că nu sunt dobitoc şi ştiu foarte bine cum procedează aceşti şefi care se cred patroni, discuţia dintre mine şi acel şofer am înregistrat-o cu telefonul.

Se aude foarte bine că i-am vorbit strict la subiect, ferm şi corect. Se aude şi cum mă întreabă cum mă cheamă şi îi răspund: Godină.

Oare se va sesiza cineva şi se va întreba de ce în 2016 se întâmplă că un poliţist să fie certat că îşi face treaba?
Sunt curios”, încheie poliţistul Godină, care a publicat şi înregistrarea audio.

În urma acestei dezvăluiri, Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov cu privire la situaţia semnalată de poliţistul Marian Godină.

În urma acuzaţiilor, poliţistul a scris pe Facebook că mama sa a ajuns la spital în stare gravă şi că el vrea să-şi dea demisia.

Între timp, Marian Godină îl acuză pe şeful Poliţiei Braşov de plagiat.

„Domnul chestor Ioan Aron are doctorat, normal că d-aia e doctor. Ieri a intervenit telefonic la Ştirile Pro Tv şi întrebat fiind, dacă a citit ce am scris eu, a răspuns ironic că nu s-a băgat în creația mea literară. Ei bine, m-am băgat eu puțin în doctoratul domnului chestor. Hopa, dar ce-ați făcut domnule doctor? Ați copiat? Google aşa arată. Spre deosebire de dumneavoastră, eu am scris cartea mea singur„, scrie poliţistul pe Facebook.

În urma scandalului iscat, Ioan Aron și-a depus dosarul de pensionare, însă luni, peste 100 de polițiști din Brașov i-au cerut în stradă demisia.

Tot în urma scandalului cu polițistul, Consilierul judeţean PSD, Luana Minea, şi-a dat demisia din cadrul Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP) Braşov, iar PSD Braşov a anunţat că va analiza situaţia acesteia în Comisia de etică, după cazul semnalat de poliţistul Marian Godină.

Românii sunt însă de partea polițistului și au început să-și manifeste susținerea față de Godină atât în mediul online cât și în trafic prin postarea pe propriile mașini a unor fotografii cu polițistul însoțite de texte precum: „Je suis Godină”, „Şi eu sunt Godină”, „Jos corupţia din poliţie”.

În timp ce Ministrul Tobă spune că a fost mișcat de reacția de susținere a polițistului, primul minsitru Dacian Cioloș a anunțat că va merge la lansarea cărții lui Marian Godină ce va avea loc pe 24 februarie 2016 în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”.

godina politist