Românii plecaţi la muncă în Germania au început să se revolte împotriva angajatorilor neţi. Muncitorii spun că sunt trataţi ca nişte scalvi, umiliţi, fără bani, fără acte şi hrăniţi cu mâncare mucegăită.

În timp ce Ministrul Muncii, Violeta Alexandru aşteaptă să fie băgată în seamă de omologii nemţi, românii din Germania, sprijiniți de sindicaliștii nemți au organizat o protest de amploare în centrul orașului Bonn, potrivit stiridiaspora.ro.

Muncitorii români au venit să-și strige nemulțumirile și au afișat pancarte prin care își cer drepturi și au scris mesaje cu creta pe asfalt: „Vrem banii noștri” sau „scoateți-vă singuri sparanghelul din pământ”.

Pentru 30 de zile am primit 335 de euro, pe luna aprilie. Munceam 10 ore pe zi, de dimineața de la 5. Strângeam căpșunele la lădiță. De la 2 lucram până la 5-6 seara. Ne duceau și la smuls de buruiană. La smuls de buruiană eram plătiți la oră, iar la căpșune ne plătea la lădița culeasă. Până la ora 12:00 faceam cu soția cam 45-50 de lădițe. Pentru fiecare lădiță ar fi trebuit să primim 3.35 euro. Pentru luna mai am primit 5 euro tot salariul” a povestit un român care participă la protestul de la Bonn.

Le-au promis 14 euro per oră şi au primit plata la lădiţă. Odată ajunşi în Germania au fost cazaţi în containere, câte patru, fără condiţii minime de igienă. Ma bai mult, le-au luat bani pe cazare, 400 euro pe lună. Apoi au fost puşi să-şi plătească şi biletul de avion, 280 euro.

În realitate, românii au fost păcăliţi atât cu salariul cât şi cu transportul şi cazarea, pe care au fost nevoiţi să le suporte din propriul buzunar.

Sindicaliștii FAU Bonn au anuntat protestul încă din urmă cu câteva zile, în fața unuia dintre cei mai mari angajatori de muncitori sezonieri români din Germania. Aceștia spun că muncitorii români de la cules de căpșuni sunt prost plătiți și au fost chemați la muncă în agricultură pentru că nimeni din Germania nu ar fi dispus să presteze această muncă.

Reţinerea buletinelor şi a permiselor de conducere de către angajatori a devenit o practică uzuală în muncile sezoniere, deşi autorităţile germane şi reprezentanţele diplomatice ale României atrag atenţia asupra ilegalităţii acestor acţiuni.

Românii lăsați de Guvern să plece la muncă în stare de urgență se plâng că sunt cazați în condiții inumane și nu sunt plătiți.

Peste 200 de români care muncesc la o plantație de sparanghel din Germania au protestat în Bornheim, o localitate în apropiere de Bonn. Oamenii spun că sunt cazați în containere insalubre și că nu primesc banii care le-au fost promiși.

„Banii jos! Să ne dea banii să plecăm acasă„, a spus unul dintre români.

De la debutul epidemiei de coronavirus și până în prezent, aproape 30.000 de roromâni au ajuns în Germania pentru activități sezoniere.