Scandalizați de refuzul Președintelui Klaus Iohannis de a promulga Codul Silvic, lege care stopa defrișările masive de copaci din România, tinerii, cei care l-au votat masiv în noiembrie 2014, ies în stradă ca să ceară oprirea jafului din pădurile românești.

Klaus Iohannis a uitat pe voturile cui a ajuns Președintele României și în loc să reprezinte interesul național, face jocurile austriecilor.

Iohannis a retrimis la Parlament legea Codului Silvic, invocând cu subiect și predicat, fix, argumentele firmei austriece Schweighofer-Holzindustrie, cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România.

4. Art. I pct.72 din legea transmisă spre promulgare, respectiv completarea art. 60 cu noi reglementări privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică poate conduce la ideea creării unui mediu neconcurențial. Apreciem că dispozițiile art. 60 alin. (5) lit. f) și g) — prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achiziția sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier național și dreptul de preempțiune pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă — sunt de natură să aducă atingere principiilor libertății economice și contractuale, ca fundamente esențiale ale economiei de piață. Introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii și avantaje pentru alții, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurențial și ar putea atrage posibilitatea de a fi invocată încălcarea obligațiilor asumate de statul român în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Totodată, pentru asigurarea respectării procedurilor naționale și comunitare în domeniul ajutorului de stat și al concurenței, considerăm că regulamentul privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, ce va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului, potrivit art. 60 alin. (4) din legea transmisă la promulgare, ar trebui să fie elaborat cu avizul autorității de concurență”, scrie Iohannis în cererea de reexaminare a Codului Silvic.

Schweighofer-Holzindustrie folosește argumentul locurilor de muncă și a taxelor și impozitelor pe care le plătește statului român. În realitate, având monopol asupra achiziționării de masă lemnoasă și controlând prețul de achiziție, compania lasă fără resurse micii producători de mobilă.

Ce scrie în scrisoarea adresată de Schweighofer-Holzindustrie autorităților române:

documentul schweighofer

Din cauza lui Iohannis care acceptă să facă jocurile austriecilor, tinerii iau inițiativa în România și se revoltă prin proteste civice.

Ovidiu Drobotă, student la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei din Oradea, cel care l-a votat pe Iohannis în 2014, este cel care dă tonul protestelor în România

”Am inițiat această campanie pe facebook, întrucât consider că trebuie să salvăm AURUL VERDE al României. Sunt demn faţă de România șii-mi doresc un viitor prosper pentru români. Am alături de mine în acest protest național, un prieten de nădejde, pe Marian Aurel”, a declarat Ovidiu Drobotă pentru exclusivNEWS.ro.

Ținta protestului o reprezintă autoritățile române dar și companiile austriece care fac afaceri cu lemnul românesc.

La această defrişare participă: Guvernul României; Ministerul Mediului; Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer, Kronospan şi Egger, RomSilva; Şefii de ocol Silvic, Baronii locali”, susțin organizatorii protestului.

La Oradea, protestul va fi organizat pe 9 mai 2015, Strada Republicii lângă omuleţii de fier, cu începere de la ora 16.00.

În scurt timp, protestul a devenit unul național, întrucât au fost create pagini de socializare pe facebook, care anunță organizarea simultană de manifestări pe 9 mai, și la București, Brașov, Ploiești și Cluj.

Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG cu birouri la Washington DC și Londra, a dat publicității duminică înregistrări video cu camera ascunsă care demonstrează că firma austriacă Schweighofer-Holzindustrie, cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România (în special rășinoase), este dispusă să achiziționeze lemn tăiat ilegal. Mai mult, promite bonusuri pentru depășirea cantității de masă lemnoasă livrată, chiar dacă știe că acest lucru e posibil doar încălcându-se legea. În cadrul filmulețului realizat de EIA, se face trimitere la o scrisoare adresată de conducerea companiei austriece, în toamna trecută, Guvernului Ponta, prin care îi solicita scoaterea din Codul Silvic (aflat în acel moment în dezbatere în Parlament) a interdicției pentru o companie de a procesa mai mult de 30% din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie.

Deputatul PSD Doina Pană, fost ministru delegat al Apelor și Pădurilor în Guvernul Ponta și coiniţiator al proiectului privind modificarea Codului Silvic, susține că proiectul a fost retrimis de șeful statului în Parlament pe fondul lobby-ului companiei austriece SC Holzindustrie Schweighofer SRL.

Actualul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu,  a lansat miercuri un apel public către președinții celor două Camere ale Parlamentului României dar şi către parlamentari să sprijine sectorul silvic din România „prin includerea pe ordinea de zi şi reexaminarea în regim de urgenţă a Legii, astfel încât Codul Silvic să poată fi retransmis Președintelui spre promulgare în cel mai scurt timp”.

Anul trecut compania Holzindustrie Schweighofer a raportat un profit record pentru anul 2013, atât ca sumă în sine, cât și ca procent din cifra de afaceri. Astfel, compania a înregistrat aproape 100 de milioane de euro profit (98 de milioane), adică o marjă de profit de 20% raportat la cifra de afaceri de 472 milioane de euro. Holzindustrie Schweighofer deține fabrici de prelucrare primară a lemnului la Sebeș (jud. Alba), Siret, Rădăuți (Suceava) și Comănești (Bacău) și în construcție o fabrică la Reci (Covasna). Procentual, grupul exploatează aproximativ 60-70% din masa lemnoasă de rășinoase tăiată în România. Activitățile companiei Holzindustrie Schweighofer se desfășoară aproape exclusiv în România (exceptând o parte a Top managementului), după ce acest gen de afacere nu a mai fost permisă în Austria ori în alte țări europene.