Românii ies în stradă din cauza refuzului lui Iohannis de a promulga Codul Silvic ce oprea defrișarea pădurilor

Românii ies în stradă din cauza refuzului lui Iohannis de a promulga Codul Silvic ce oprea defrișarea pădurilor
loading...

Scandalizați de refuzul Președintelui Klaus Iohannis de a promulga Codul Silvic, lege care stopa defrișările masive de copaci din România, tinerii, cei care l-au votat masiv în noiembrie 2014, ies în stradă ca să ceară oprirea jafului din pădurile românești.

Klaus Iohannis a uitat pe voturile cui a ajuns Președintele României și în loc să reprezinte interesul național, face jocurile austriecilor.

Iohannis a retrimis la Parlament legea Codului Silvic, invocând cu subiect și predicat, fix, argumentele firmei austriece Schweighofer-Holzindustrie, cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România.

4. Art. I pct.72 din legea transmisă spre promulgare, respectiv completarea art. 60 cu noi reglementări privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică poate conduce la ideea creării unui mediu neconcurențial. Apreciem că dispozițiile art. 60 alin. (5) lit. f) și g) — prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achiziția sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier național și dreptul de preempțiune pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă — sunt de natură să aducă atingere principiilor libertății economice și contractuale, ca fundamente esențiale ale economiei de piață. Introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii și avantaje pentru alții, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurențial și ar putea atrage posibilitatea de a fi invocată încălcarea obligațiilor asumate de statul român în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Totodată, pentru asigurarea respectării procedurilor naționale și comunitare în domeniul ajutorului de stat și al concurenței, considerăm că regulamentul privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, ce va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului, potrivit art. 60 alin. (4) din legea transmisă la promulgare, ar trebui să fie elaborat cu avizul autorității de concurență”, scrie Iohannis în cererea de reexaminare a Codului Silvic.

Schweighofer-Holzindustrie folosește argumentul locurilor de muncă și a taxelor și impozitelor pe care le plătește statului român. În realitate, având monopol asupra achiziționării de masă lemnoasă și controlând prețul de achiziție, compania lasă fără resurse micii producători de mobilă.

Ce scrie în scrisoarea adresată de Schweighofer-Holzindustrie autorităților române:

documentul schweighofer

Din cauza lui Iohannis care acceptă să facă jocurile austriecilor, tinerii iau inițiativa în România și se revoltă prin proteste civice.

Ovidiu Drobotă, student la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei din Oradea, cel care l-a votat pe Iohannis în 2014, este cel care dă tonul protestelor în România

”Am inițiat această campanie pe facebook, întrucât consider că trebuie să salvăm AURUL VERDE al României. Sunt demn faţă de România șii-mi doresc un viitor prosper pentru români. Am alături de mine în acest protest național, un prieten de nădejde, pe Marian Aurel”, a declarat Ovidiu Drobotă pentru exclusivNEWS.ro.

Ținta protestului o reprezintă autoritățile române dar și companiile austriece care fac afaceri cu lemnul românesc.

La această defrişare participă: Guvernul României; Ministerul Mediului; Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer, Kronospan şi Egger, RomSilva; Şefii de ocol Silvic, Baronii locali”, susțin organizatorii protestului.

La Oradea, protestul va fi organizat pe 9 mai 2015, Strada Republicii lângă omuleţii de fier, cu începere de la ora 16.00.

În scurt timp, protestul a devenit unul național, întrucât au fost create pagini de socializare pe facebook, care anunță organizarea simultană de manifestări pe 9 mai, și la București, Brașov, Ploiești și Cluj.

Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG cu birouri la Washington DC și Londra, a dat publicității duminică înregistrări video cu camera ascunsă care demonstrează că firma austriacă Schweighofer-Holzindustrie, cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România (în special rășinoase), este dispusă să achiziționeze lemn tăiat ilegal. Mai mult, promite bonusuri pentru depășirea cantității de masă lemnoasă livrată, chiar dacă știe că acest lucru e posibil doar încălcându-se legea. În cadrul filmulețului realizat de EIA, se face trimitere la o scrisoare adresată de conducerea companiei austriece, în toamna trecută, Guvernului Ponta, prin care îi solicita scoaterea din Codul Silvic (aflat în acel moment în dezbatere în Parlament) a interdicției pentru o companie de a procesa mai mult de 30% din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie.

Deputatul PSD Doina Pană, fost ministru delegat al Apelor și Pădurilor în Guvernul Ponta și coiniţiator al proiectului privind modificarea Codului Silvic, susține că proiectul a fost retrimis de șeful statului în Parlament pe fondul lobby-ului companiei austriece SC Holzindustrie Schweighofer SRL.

Actualul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu,  a lansat miercuri un apel public către președinții celor două Camere ale Parlamentului României dar şi către parlamentari să sprijine sectorul silvic din România „prin includerea pe ordinea de zi şi reexaminarea în regim de urgenţă a Legii, astfel încât Codul Silvic să poată fi retransmis Președintelui spre promulgare în cel mai scurt timp”.

Anul trecut compania Holzindustrie Schweighofer a raportat un profit record pentru anul 2013, atât ca sumă în sine, cât și ca procent din cifra de afaceri. Astfel, compania a înregistrat aproape 100 de milioane de euro profit (98 de milioane), adică o marjă de profit de 20% raportat la cifra de afaceri de 472 milioane de euro. Holzindustrie Schweighofer deține fabrici de prelucrare primară a lemnului la Sebeș (jud. Alba), Siret, Rădăuți (Suceava) și Comănești (Bacău) și în construcție o fabrică la Reci (Covasna). Procentual, grupul exploatează aproximativ 60-70% din masa lemnoasă de rășinoase tăiată în România. Activitățile companiei Holzindustrie Schweighofer se desfășoară aproape exclusiv în România (exceptând o parte a Top managementului), după ce acest gen de afacere nu a mai fost permisă în Austria ori în alte țări europene.

Categorii: ȘTIRI

Autor

recentNEWS.ro

Puteți contacta redacția site-ului de știri www.recentnews.ro pentru sugestii, ponturi, comentarii, păreri, sau drepturi la replică, la adresa office@recentnews.ro

Comentarii

 1. MARICEL DOBRANISTE
  MARICEL DOBRANISTE 2 mai, 2015, 23:43

  DL. Presedinte ,interesul National si Constitutia va obloga sa veniti cu contra argume nt ,de ce nu sunteti de acord cu promulgarea acestei legi ? Nu vise pare ca faceti jocul celor care ne jefuiesc Tara! Analizati si vedeti ce fac colaboratorii dvs. Austrieci ,Unguri si Nemti ! Pana cand o sa acceptati hotia ca mod de tranzactie ! Nu va jucati cu focul ,nu faceti din Romania o a doua UKRAINA ?

  Reply this comment
 2. alin p.
  alin p. 3 mai, 2015, 08:51

  Am ajuns colonia cacatilor de austropiteci…sasul tot sas..am votat un neamt ca sa ne ruineze..cum era vorba”niciodata cu nemtii,ca nu ne vor binele”..

  Reply this comment
  • yo
   yo 3 mai, 2015, 19:13

   Nu uita ca jegosi de austrieci au fost inainte de a veni sasul !!!!

   Reply this comment
 3. jadaynight
  jadaynight 3 mai, 2015, 21:33

  Dragilor, nu Austriacul e de vina. El prelucreaza ceea ce i se ofera, Noi sunte atat de handicapati mintal sa taiem fara sa controlam. Normal ca ei invoca legea Europeana sa nu favorizam firmele locale dar ia sa punem masinile de la ANAF care au fost in Vama zilele trecute sa stea la poarta fbricilor si sa verifice documentele de intrare. Cate camioane ar mai intra? Aici e o complicitate la nivel sus de tot. Politie, ANAF, politicieni.
  Doar uniti putem sa-i fortam sa faca ceva care sa aiba efect.

  Reply this comment
  • Mariana Coman
   Mariana Coman 4 mai, 2015, 15:53

   Vaserul din Maramures si alte zone din Maramures au fost rase de acest Hofer.Vasile Coman,cel care-l gireaza pe neamt prin cumnatul lui este un pesedist vechi Actualmente este primar in Viseu de Sus iar inainte de ”89 a fost electrician la mina Toroioaga.Cine naiba i-a pregatit pe astia sa ajunga la acest nivel de imbogatire?

   Reply this comment
  • koppa
   koppa 6 mai, 2015, 19:31

   Bah țărane ******, dacă eu vin și te iau părtaș la o hoție și sânt prins, Tu ce kkt mănânci? Ai auzit de complicitate? Nu ești complice la un act de încălcare a legii…***** mintea aia plina de pălincă!!!!

   Reply this comment
 4. marian
  marian 4 mai, 2015, 00:31

  Cum? Nu e ponta devina? Nu creed!

  Reply this comment
 5. unb
  unb 4 mai, 2015, 11:36

  Gata a inceput neamtu sa fure. ..oare cat mai dormim fratilor? ?

  Reply this comment
 6. Lengyel
  Lengyel 4 mai, 2015, 14:51

  Si cu locurile de munca a celor care lucreaza la mici procesatori,care sunt mai multi la numar ca si numarul angajatilor de la Holzindustrie Schweighofer, ce se intampla?

  Reply this comment
 7. gligor
  gligor 4 mai, 2015, 17:12

  Ai depus un juramant ca presedinte….de ce nu il respecti???

  Reply this comment
 8. iulian
  iulian 4 mai, 2015, 20:48

  Nu antelege nimeni de ce toata lumea vrea raul tari aleia nu sa nascut un patriot sa conduca cum trebuie ,trebuie sa ne fie rusine ca santem romani an loc sa ne mandrim cu lucrul acesta ma rog……nici nu ma mai ostenesc

  Reply this comment
 9. JE
  JE 4 mai, 2015, 21:32

  Emisiunea “In Premiera” are niste anchete foarte interesante despre defrisarile de paduri. Unele episoade sunt recente:
  26 Aprilie 2015 – Adevar La Metru Cub
  http://bit.ly/1QfpjaA

  29 Martie 2015 – In Drujba Tarii
  http://bit.ly/1IGh4Cd

  21 Septembrie 2014 – Jaf Cu Premeditare Partea 1
  http://bit.ly/1F1PWOq

  21 Septembrie 2014 – Jaf Cu Premeditare Partea 2
  http://bit.ly/1OUiUnZ

  23 Martie 2014 – Codrul, Frate Cu Strainul 1
  http://bit.ly/1OUiY71

  23 Martie 2014 – Codrul, Frate Cu Strainul 2
  http://bit.ly/1GVE8xm

  20 Noiembrie 2011 – Romania jefuita
  http://bit.ly/1DPs9da

  Reply this comment
 10. andreea catrinela
  andreea catrinela 4 mai, 2015, 23:51

  Respecta-ti jurământul depus! Lasă interesul altor state europene! Nu uita ca Esti roman!

  Reply this comment
 11. eugen
  eugen 5 mai, 2015, 08:46

  Daca nu schimbam TOATA clasa politica Nu doar presedintele nu facem nimic

  Reply this comment
 12. Clau
  Clau 5 mai, 2015, 16:02

  Eu i-as recomanda domnului Iohannis sa aiba grija ce face. Sau s-ar putea sa se trezeasca cu un glont fix in cap. 🙂

  Reply this comment
 13. Sander
  Sander 6 mai, 2015, 02:32

  Culegeti ceea ce ati semanat pana acum …indiferenta …pana la urma o sa fiti IOBAGI …Romanul in lasitatea sa isi merita soarta …Reflectati si apoi aplicati

  Reply this comment
 14. Sander
  Sander 6 mai, 2015, 02:43

  culege ceea ce ai sadit …romanul isi merita lasitatea sa …tarziu va mai treziti din somnul vostru de iobagi

  Reply this comment
 15. koppa
  koppa 6 mai, 2015, 19:45

  Ce va-ți asteptat romani, când a-ți votat președinte al României un sas care nici nu vorbește limba cum trebuie? Așa ne trebuie. Dați-l jos pe Johannis! Aduce-ți un roman la putere nu un sas, bozgor, turc, țigan sau mai stiu eu ce !! Uite unde a ajuns america cu Ibama! Sânt lucruri .. care nu se fac. In timp ce noi aburim site-ul aia taie la greu copaci non-stop și îi cara in afara României, culmea coincidentei, în Austria, Olanda ..țări care ne-au denigrat în ultimii 25 de ani și care au fost împotriva aderării României la EU și încă la Spatiul Schenghen !! Guvernul, condus de un președinte sas nu au nici o” putere” , puterea este a oamenilor: topare și bâte și distrusă fabrica: alungați nenorociții de austrieci din țară cu totul! Să se ducă să taie in Austria 30% …mama lor de ******* !!!!

  Reply this comment
 16. irina
  irina 7 mai, 2015, 01:21

  De ce in Austria e lege de protejare a padurilor si la noi nu se poate domnule presedinte. Ce viitor lasam copiilor nostri si de unde vom respira aer curat in lumea asta plina de stres si poluare daca lasati sa se defriseze in masa?!

  Reply this comment
  • tibi
   tibi 7 mai, 2015, 23:44

   Johannis nu se gandeste la viitorul copiilor pt ca el n-are la ce sa gandi,el se gandeste numai la bunastarea personala(6-7 case).

   Reply this comment
 17. kadylak
  kadylak 8 mai, 2015, 18:52

  Săraci de voi il vrei dati jos pe sas da cine ppm la votat. ?????

  Reply this comment
 18. Cristian
  Cristian 9 mai, 2015, 00:34

  In mare parte indirect, dar direct si unici raspunzatori pentru ce se intampla in Romania in acest moment sunt : cetatenii romani,cu drept de vot. Ei aleg acesti oameni de la cel mai scazut la cel mai inalt nivel in stat !
  Nepasarea, incultura si lipsa scolii ( cu alte cuvinte, prostimea ) contribuie cu pasi imensi in maratonul frumoasei tari spre FINISH.

  Reply this comment
 19. Glig
  Glig 10 mai, 2015, 13:54

  Inca o decizie ca asta si domnul Iohanis risca sa ramana si mai izolat decat Basescu….

  Reply this comment
 20. Alex Cristea
  Alex Cristea 17 mai, 2015, 18:15

  Nu se mai poate… Trebuie iesit in strada!

  Reply this comment

Scrie un comentariu

<