Vești proaste pentru românii din Germania. Din 219 vor fi nevoiți să suporte o nouă taxă. Camera superioară a Parlamentului german a aprobat o lege prin care șoferii germani urmează să plătească o taxă de circulație, în timp ce străinii vor fi taxați pentru folosirea autostrăzilor, anunță Digi24.

Însă germanii nu vor plăti efectiv taxa, care urmează să fie dedusă din cea anuală, ci numai străinii. Pentru automobiliștii străini, legea prevede costuri mai mici pentru vignetele pe durate scurte care cel mai probabil vor fi utilizate de vizitatori, prețurile variind între 2,50 și 25 de euro pentru o vignetă valabilă 10 zile, în funcție de cât de poluant este automobilul, și între 7 și 50 de euro pentru o vignetă valabilă două luni. Taxele vor fi plătite electronic şi verificate prin sondaj.

Taxa a fost un proiect major al aripii conservatoare a coaliţiei de guvernământ, Uniunea Creştin Socială, partenerul bavarez al Uniunii Creştin Democrate al cancelarului Angela Merkel, şi al ministrului Transporturilor Alexander Dobrindt.

Proiectul este criticat de Austria, Olanda şi Belgia, care au avertizat că vor lua măsuri legale.„Consider că această taxă este discriminatorie şi nu corespunde legislaţiei europene. Ştim acum că Germania a aprobat o taxă pentru străini”, a spus ministrul austriac al Transporturilor, Minister Jorg Leichtfried.

Guvernul Austriei intenţionează să dea în judecată Germania la Curtea Europeană de Justiţie.