Scaunul de la Cotroceni al lui Klaus Iohannis se clatină întrucât președintele României a refuzat promulgarea Codului Silvic care stopa defrișările ilegale. Decizia lui Iohannis i-a enervat la culme pe români care îi transmit un prim avertisment dur: Iohannis, dacă vrei să-ți păstrezi slujba, nu te mai juca cu drujba!!!

Klaus Iohannis începe să repete la indigo comportamentul lui Băsescu. Deși mai mult tace, Iohannis mai mult face, și face rău pentru pădurile românești.

Peste 20.000 de români au protestat pe 9 mai, în circa 40 de orașe din țară și Diaspora, ca să ceară stoparea defrișărilor masive de pădure. Și toate astea, după ce Iohannis a retrimis în Parlament, la cererea expresă a companiei austriece Holzindustrie Schweighofer, care este deranjată că nu mai poate deține monopolul în tăierea de lemn din România.

Noul Cod Silvic limitează tăierile de copaci, la cel mult 30% din suprafața țării. Lucru care i-a deranjat profund pe austrieci care taie și la ora actuală masiv, întrucât legea nu a intrat în vigoare din cauza refuzului lui Iohannis de a o promulga.

Din cauza acestui gest, românii îl avertizează dur pe Președintele României: Iohannis, dacă vrei să-ți păstrezi slujba, nu te mai juca cu drujba!!!

Peste tot pe unde s-au organizat proteste împotriva tăierii pădurilor, manifestanții au scandat: ”Uniți salvăm pădurile!”, ”Vrem aer și oxigen, nu sistem cancerigen!”, ”Nu corporația face legislația!”, “Codrule, codruţule, te salvăm drăguţule“,  “Când injustiţia devine lege, rezistenţa devine obligatorie“, “Stop despăduririlor abuzive“, “Opriţi masacrul pădurilor“ sau “Guvernantule, am ieşit în stradă pentru (stră)nepoţii tăi! Vor şi ei pădure!“, “Veniţi cu toţii şi strigaţi tare, că România nu e de vânzare”, “Secetă şi inundaţii, dacă ne tăiaţi copacii”, “Nu vrem să fim sclavii nimănui”,  „Copacii tăiați, țepe pentru deputați!”, „Cine te taie codrule, austriecii domnule!”, „Uniți salvăm pădurea românească”, „Avem o bucurie, hoții în pușcărie!” , “Trădarea de ţară în lemne se măsoară”, “DNA, asta e ancheta ta”, “Vrem ape şi păduri, nu cioate şi bonusuri”,  “Jos corupţia”, “Corupţilor, ghinion, ţara s-a trezit din somn” sau “Dacă vă pasă, ieşiţi din casă”.

Văzând amploarea pe care au loat-o protestele, Iohannis a scris un mesaj pe facebook în care se face că plouă și ca și cum nu el ar fi provocat protestele, spunând: Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrișărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT. Sunt convins că vom reuși nu doar să stopăm fenomenul, dar și că instituțiile statului îi vor identifica și trage la răspundere pe cei vinovați.

Duminică, Guvernul Ponta a anunțat că a sesizat DNA în scandalul defrișărilor ilegale, încă din luna ianuarie, în  urma unor rapoarte ale Corpului de Control. Este vorba de 52 de posibile fapte penale, comise de firme românești și străine. Controalele au vizat direcţiile silvice din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava, pentru perioada 16.03.2009 – 31.12.2012. În raport se reclamă defrişările ilegale din ţară, angajaţii de la Romsilva şi firmele implicate în traficul fondului forestier fiind acuzaţi de abuz în serviciu, fals în acte, fals în declaraţii şi fals intelectual.

Marți, compania Holzindustrie Schweighofer, a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta în care amenință guvernul cu procese în cazul în care amendamentul cu 30% tăiere de copaci la nivel național, este adoptat de Parlament.

Românii care au protestat pe 9 mai, anunță noi proteste pe data de 16 mai. Aceștia sunt deciși să iasă în stradă până când legea va fi promulgată.