Românii nu vor putea merge nici în acest an la slujba de Înviere, în noaptea de Paşte. Autorităţile au pregătit de o lună de zile, creşterea graduală a „testelor” pozitive, care să justifice menţienrea Stării de Alertă sanitară şi creşterea greaduală a restricţiilor.

A fost făcut deja primul pas în vederea interzicerii participării românilor la Slujba de Înviere. Li s-a interzis accesul pe stradă de la ora 22,00 la ora 05,00. Cum slujba de Înviere are lor după ora 00,00, este clar că poliţia şi jandarmeria vor fi scoase pe străzi în noaptea de Paşte pentru a împrăţi amenzi, celor care vor să iasă din case.

Deşi mai sunt 50 de zile până la Paştele Ortodox, timp suficient pentru a controla pandemia şi să reducă numărul cazurilor de coronavirus, autorităţile ezită să spună clar dacă românii vor putea merge la biserică de Paşte.

Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență spune că autoritățile vor lua toate măsurile necesare pentru a împiedica un lockdown total, deoarece nimeni nu dorește plasasarea Sărbătorilor Pascale sub semnul restricțiilor.

„Sunt zone cu creșteri mai mari decât altele, dar măsurile, oricât de exagerate par, sunt menite să încerce să oprească răspândirea. Să nu uităm că avem măsuri importante de carantinare zonală pe 14 zile, cu posibilitatea de prelungire, am ajuns la un număr semnificativ de localități. Tendința este de creștere, nu mai este de platou, nici de scădere. Nu pot exclude nimic, nu sunt clarvăzător. Ajungem la 7.000 – 8.000, e posibil ca această creștere să continue, dar măsurile sunt menite să încetinească această creștere”, a declarat Arafat la Digi24.

Întrebat direct de restricţiile de Paşte, Arafat s-a fofilat: Sperăm că nu. Nu mă pronunț aici, o parte din atacuri au fost foarte tendențioase. Nu dorește nimeni să limiteze drepturile la activitatea religioasă. Clar este că e devreme de spus care va fi situația, noi sperăm să fie controlabilă. Încă mai este de așteptat.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu a spus că organizarea slujbei de Înviere din acest an va fi în directă legătură cu evoluția pandemiei pe teritoriul țării noastre.