Avocatul Gheorghe Piperea susţine că amenzile aplicate de poliţie în perioada stării de urgenţă, sunt aplicate în mod ilegal. Sute de mii de români au fost amendaţi până azi, pentru că nu ar fi respectat prevederile ordonanţelor militare privind deplasarea pe stradă în plină pandemie de coronavirus.

„Pe perioada starii de urgenta s-au stabilit nenumarate interdictii, obligatii si masuri, in special prin ordonantele militare fara numar, fara numar, emise pana acum. Potrivit art. 9 din OUG nr.1/1999 privind starea de urgenta si starea de asediu, “conducătorii autorităților publice, ai celorlalte persoane juridice, precum și persoanele fizice, au obligația să respecte și să aplice toate măsurile stabilite în prezenta ordonanță de urgență, în actele normative conexe, precum și în ordonanțele militare sau în ordine, specifice stării instituite”, iar potrivit art. 28 alin.1 din aceeasi OUG nr.1/1999, “nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice”. Asadar, prin intermediul unor norme generice de trimitere din ordonanta de urgenta referitoare la starea de urgenta, orice incalcare a obligatiilor, interdictiilor si masurilor stabilite prin acte normative conexe (cum ar fi decretul de instituire sau de prelungire a starii de urgenta), prin ordonante militare sau prin ordine “specifice starii instituite”, devine contraventie si poate fi sanctionata cu amintitele amenzi pecuniare. In mod evident, o astfel de dispozitie legala este neconstitutionala. Intr-o recenta exceptie de neconstitutionalitate trimisa la CCR, Avocatul Poporului chiar a invocat accest viciu care face OUG nr.1/1999, astfel cum a fost modificata recent prin alta ordonanta de urgenta, sa fie neconstitutionala. Dar amenda aplicata in baza unei ordonante militare sau a unui ordin este fundamental ilegala, intrucat fapta nu este prevazuta intr-o lege, o ordonanta sau o hotarire de guvern”, precizează Avocatul Gheorghe Piperea.

În consecinţă, românii ar putea scăpa de plata amenzilor fie prin contestarea proceselor verbale la judecătorie, fie în baza deciziei Curţii Constituţionale.

Până azi, au fost amendaţi 248.549 români, iar cuantumul amenzilor a ajuns la fabuloasa sumă de 484.743.490 lei, adică peste 100 de milioane de euro.

Dacă vrei ca în România să nu mai fie amnedaţi în mod abuţiv românii, înscrie-te în Noua Românie, singurul partid care nu primeşte traseişti politici.

Poţi să te înscrii în Partidul Noua Românie, completând aici formularul online.

Pe site-ul oficial al Noua Românie puteți citi Statul și Programul Politic, www.partidulnouaromanie.ro.

Urmărește pe facebook activitatea Noua Românie.