Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează mâine, 12 martie,  campania ’’Vinerea Verde’’, o inițiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile orașe.   

Sub sloganul ”STOP! Azi mașina stă pe loc!”, această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajații din instituțiile publice în scopul reducerii poluării și implicit, a emisiilor de carbon.

”Vinerea Verde” își propune ca până la sfârșitul acestui an, cel puțin unul din patru angajați să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun și să renunțe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

”Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor doreşte să instaureze în România Vinerea Verde, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante, poate chiar cu amprentă zero de carbon (mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun). Vinerea Verde este  o invitaţie la un alt fel de comportament, o inițiativă care încearcă să schimbe mentalități”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

De asemenea, această inițiativă este o invitație la mișcare, atât pentru angajații Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și angajații  instituțiilor publice din subordine, dar și pentru cei din mediul privat:

”Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică. Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Pentru a oferi un impuls către mobilitate alternativă, Ministrul Tánczos Barna, va veni mâine la serviciu cu metroul, pe ruta Piața Romană – Piața Unirii. Ministrul se va afla la stația de metrou Piața Romană în jurul orei 08:10. Totodată, în jurul orei 08:30, ministrul va face declarații de presă privind ”Vinerea Verde” după primele ore de desfășurare (declarațiile vor avea loc în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, B-dul Libertății 12, Sector 5).

În afara măsurii voluntare de a impulsiona mobilitatea alternativă a angajaților din instituțiile publice și private, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are în plan și un program dedicat care prevede parcări pentru biciclete și infrastructură de alimentare a mașinilor electrice pentru angajații acestor instituții.