Redescoperim România de la înălţimea corzii acrobatice în documentarul Transylvania Dragon, care se difuzează sâmbătă, 13 iunie, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+.

Sâmbăta aceasta, telespectatorii TVR vor putea urmări în premieră şi în exclusivitate un altfel de film documentar despre România. Transylvania Dragon este un documentar turistic de promovare a României prin sporturi extreme şi „poveşti ale unor oameni faini”, care poate fi vizionat la TVR 1, TVR HD şi TVR+ în 13 iunie, de la ora 17.00.

„Transylvania Dragon este un proiect pe care un grup de tineri artişti şi sportivi, toţi voluntari, au avut ideea să-l lanseze pentru a promova altfel România. Priveşte spre cer! Redescoperă România de la înălţime! este motto-ul filmului care vorbeşte despre România pornind de la un concept mai cool. Am gândit filmul ca fiind adresat în special publicului tânăr. Pentru că este vorba despre sporturi extreme, pentru că privim România de la înălţimea un unei corzi acrobatice, pentru că o străbatem pe un monociclu şi pentru că nu ne-a cerut nimeni să facem asta”, ne-a mărturisit Sabin Dorohoi, regizorul şi producătorul filmului.

Flaviu Cernescu este inginer IT, originar din Caraş Severin, dar a renunţat la job pentru a se dedica sportului şi acrobaţiei. De 10 ani merge pe monociclu şi sfidează gravitaţia pe o chingă de numai 2 centimetri, denumită slackline. Este supranumit Balaurul.  În 1638, un acrobat a mers pe sfoară la înălţime în mai multe oraşe din Transilvania. După 377 de ani, Flaviu a decis să plece pe urmele lui. Aşa că a îmbrăcat mantia de balaur, a luat monociclul şi a pornit la drum. În această călătorie epică pe care o face Flaviu, vom redescoperi România de la înălţimea corzii acrobatice: oraşe istorice, tradiţii milenare şi locuri sălbatice. Vom înfrunta conflicte, momente riscante şi vreme capricioasă, dar vom descoperi oameni fantastici. Documentarul Transylvania Dragon spune povestea României desfăşurate sub coarda lui Flaviu Cernescu.

„Am reuşit să trec linia de traversare de la Salina Turda încetul cu încetul, practicând, în ani, diverse sporturi, dar şi pe acesta, slackline. Nu este un secret pe care să îl am ascuns acasă, este insistenţă: 1% inspirație, 99% transpirație. Această traversare a fost de dificultate medie pentru mine. Eram concentrat, mi-am ales un punct fix, mi-am controlat respiraţia şi emoţiile. E ca la un examen, dacă ţi-ai învăţat lecţia, chiar dacă ai emoţii, mergi înainte, reflexele tale trebuie să intre. Partea vizuală e foarte importantă, din ea rezultă postura, echilibrul”, a explicat Flaviu.

În aventura sa prin Banat şi Transilvania, Flaviu face acrobaţii în locuri neaşteptate, în centrele unor mari oraşe şi în sălbăticie. Telespectatorii vor descoperi astfel o fărâmă din istoria metalurgică a Reşiţei, peisajul de basm de la cascada Bigăr, istoria lui Hercules şi înfiinţarea staţiunii Băile Herculane, legenda Castelului Corvinilor, vor afla cum a reuşit un comandant de escadrilă să salveze oraşul Orăştie în al Doilea Război Mondial, vor fredona în Timişoara Pour Toi et moi, una dintre piesele de la concursul Eurovision (selecţia naţională) din 2013, se vor simţi sub nivelul mării în Salina Turda, apoi vor merge în munţii Maramureşului, pentru a descoperi ce acrobaţii se pot face pe Mocaniţă din mers. Vor traversa Transfăgărăşanul şi vor încheia turul cu Alba Iulia, chiar de ziua naţională a României.

Flaviu Cernescu a mers în câteva locuri pe o chingă lată de 2,5 cm, iar în altele pe un monociclu. Echipa de filmare şi Flaviu au străbătut 3000 de km, din Reşiţa până în Maramureş, la nord, iar la sud, până la Băile Herculane, în film fiind cuprinse 14 locaţii de filmare. Filmările durat timp de 5 luni, din octombrie 2014 până în februarie 2015, cea mai prolifică perioadă fiind în octombrie, când filmările s-au desfăşurat neîntrerupt timp de 18 zile. Din cele 50 de ore de filmare, produsul final pe care telespectatorii îl vor putea viziona la TVR 1 – documentarul Transylvania Dragon – va avea o durată de 40 de minute. Vocea narativă a documentarului este aceea a actorului Mihai Constantin, iar pentru muzica documentarului sunt responsabili Deepside Deejays, care au colaborat cu Voltaj şi pentru melodia De la capăt. Documentarul este realizat de Sabin Dorohoi, care asigură atât regia, cât şi producţia.

Flaviu Cernescu, Transylvania DragonTransylvania Dragon_filmari