Cristian Popa este propunerea României pentru funcția de vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, întrucât lui Mihai Tănăsescu îi expiră mandatul.

Președintele și Guvernul României au aprobat Memorandumul pentru desemnarea domnului Cristian Popa în calitate de candidat al României pentru funcția de vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii. Urmează acum un proces de avizare internă al Băncii Europene de Investitții, în conformitate cu regulile de procedură existente. Din 2012, reprezentantul României la BEI a fost Mihai Tănăsescu.

Cristian Popa are o experiență de peste 16 ani în Banca Națională a României și a avut trei mandate consecutive în poziția de viceguvernator. A fost responsabil cu politica monetară, studiile economice, modelarea și prognozele macroeconomice, stabilitatea financiară și cu relaţiile internaţionale ale BNR. În 2005, a pregătit introducere strategiei de ţintire a inflaţiei care presupune asumarea periodică de către BNR a unor obiective anuale legate de variația indicelui prețurilor de consum.

Cristian Popa a deținut și funcția de guvernator supleant al României pentru Banca Mondială și a fost membru în echipele de negociere şi dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, BERD, BEI şi OCDE. De asemenea, a coordonat la nivelul BNR dialogul cu agenţiile internaţionale de rating şi băncile internaţionale de investiţii precum și activitățile privind integrarea europeană si afacerile europene în cadrul BNR.

Are o vastă experiență didactică și în cercetare. În 1997 a obținut diploma de Doctor în științe economice, specializarea Economie mondială, la Facultatea de Relații Economice Internaționale, din Academia de Studii Economice, București. În septembrie 1994, a obținut o bursă la Departamentul de Economie din cadrul Universității Harvard.

Cristian Popa este un poliglot, vorbește fluent engleza, franceza, precum și spaniola și italiana.