Parlamentul României se reduce din 2016, la doar 466 de senatori și deputați, cu 123 mai puțin parlamentari față de prezent. Parlamentul a aprobat azi modificarea legii privind alegerile parlamentare.

Proiectul de lege privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților a fost aprobat în miercuri de Camera Deputaților cu 273 voturi pentru, 10 voturi împotrivă și 8 abțineri.

„Reforma legislației electorale a fost unul dintre cele mai importante proiecte din această legislatură„, a declarat Gabriela Podașcă, vicepreședinta Comisiei pentru Elaborarea Legilor Electorale.

Deputatul PSD a prezentat principiile care au stat la baza modificărilor aduse legii alegerilor parlamentare: Am avut în vedere în primul rând creșterea nivelului de reprezentativitate și o participarea mai largă a oamenilor la viața politică. Astfel, mecanismul electoral va fi mult mai clar – câte voturi ai primit, atâtea mandate obții în Parlament.

Referitor la introducerea votului pe liste, Gabriela Podașcă a precizat: Sistemul uninominal mixt și-a demonstrat limitele. Este foarte greu să le explici alegătorilor cum poate un candidat să obțină mandatul chiar dacă nu a fost câstigătorul. Sistemul proporțional, votul pe liste, este cel mai reprezentativ mecanism electoral. Oamenii știu ce votează și mai știu că votul lor se va regăsi în numărul de mandate obținute de partidul pe care îl votează.

Deputatul PSD a afirmat că una dintre prioritățile comisiei a fost facilitarea accesului la vot pentru toți cetățenii, inclusiv pentru românii din străinătate: Am reușit să punem bazele unui mecanism în care fiecare instituție implicată, respectiv AEP și MAE, să aibă foarte clar stabilite atribuțiile și, în același timp, să evităm orice fel de probleme logistice. Toți cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străintate vor avea posibilitatea de a vota la cea mai apropiată secție de votare, înregistrându-se în Registrul Electoral. Pentru prima dată, vom reuși să avem date exacte cu pivire la numărul românilor aflați în străinătate și vom ști exact câte secții de votare trebuie înființate.

Drept urmare, din decembrie 2016, Parlamentul României va avea doar  330 deputaţi şi 136 senatori.