Putin dă o lovitură dură României care arde rău șa buzunar pe toți românii. Peste noapte, ruşii au scumpit brusc şi puternic gazul pe care îl vând în România. 

Dacă în urmă cu o lună, o lună şi jumătate, gazele ruseşti se vindeau cu 68 -70 de lei, Gazprom a scumpit gazele cu circa 25%, de la începutul acestui an.

Însă rușii au scumpit doar gazul livrat României, nu și pentru Germania sau Ungaria, spre exemplu.

Decizia rușilor are influenţă asupra consumatorilor industriali din România, care, practic peste noapte, s-au trezit cu preţuri mai mari cu 25% faţă de luna trecută. Aceştia pot renunţa să mai importe şi să se întoarcă către producătorii locali, Romgaz şi Petrom, care au cantităţi suficiente de gaze disponibile.

Factura României pentru gazele importate din Rusia tot creşte, după un 2016 care a marcat, la rândul său, o creştere de 400% faţă de 2015, pentru că, în condiţiile în care România a marcat un început de an extrem de geros, importurile au fost mari şi absolut necesare (şi încă sunt), pentru că doar producţia internă şi extracţia din depozite nu ajung pentru asigurarea consumului.

Anul trecut, ruşii au ieftinit masiv gazul pe care l-au vândut în România până la 64 de lei/MWh, considerabil mai puţin decât preţul de vânzare al Romgaz şi Petrom, care nu pot vinde mai ieftin de acest prag. La noi, preţul gazelor are o componentă foarte importantă, respectiv taxele plătite de producători către bugetul de stat, după ce Guvernul a pretins un impozit pentru veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea pieţei, pentru un preţ de referinţă de 72 de lei pe MWh. Aşa că, producătorii interni nu au putut micşora preţul sub acest nivel. În acelaşi timp, ruşii au coborât constant preţurile, câştigând masiv piaţă de la producătorii români.

Din noiembrie 2016 şi până în prezent, importurile de gaz rusesc au acoperit circa 30% din necesarul de consum al României. Anul trecut, până în noiembrie, media lunară era de până în 10%. Practic, ruşii au câştigat masiv piaţă în România, pe fondul unei legi care limitează producătorii locali în a fi flexibili cu politica de preţ.

Gazprom vinde gaze în România exclusiv prin intermediul a două firme: WIIE, deţinută 100% de Gazprom, şi Conef, controlată de oligarhul rus Vitali Machitsky, proprietarul Alro Slatina. Consumul anual de gaze al României este de circa 11,5 miliarde de metri cubi, din care importurile sunt de 1,48 miliarde de metri cubi.