Președintele României, Klaus Iohannis i-a înmânat joi, la Palatul Cotroceni în cadrul unei ceremonii, drapelul, gimnastei Cătălina Ponor, desemnată portdrapelul României la Jocurile Olimpice de la Rio.

Cătălina Ponor, triplă medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, va purta drapelul României la festivitatea de deschidere a Olimpiadei de la Rio de Janeiro. Este cea de-a treia olimpiadă la care participă Cătălina Ponor după cea din 2004 de la Atena și din 2012 de la Londra.

Klaus Iohannis i-a înmânat gimnastei, tricolorul României cu îndemnul de a scrie istorie în Brazilia.

„Sportul românesc are în palmares sute de medalii olimpice de aur, argint și bronz. Sper că și ediția din acest an va rămâne atât pentru voi, cât și pentru istoria sportului românesc o experiență memorabilă. Îndrăzniți să scrieți istorie! Sunteți cei care au înțeles pe deplin că cel mai important aspect al sportului competițional este munca neîntreruptă. Știm cu toții că România s-a clasat deseori, atunci când s-au numărat medaliile la final, pe podiumurile olimpice, peste state mult mai mari ca populație, suprafață, putere economică. Asta arată că talentul și munca sportivilor români este superioară investiției pe care o facem, ca societate, în sport. În schimb, dumneavoastră sunteți cei care oferiți, prin cariera pe care v-ați asumat-o, un mod de a ne însănătoși ca societate. Sportul are la bază lucrul în echipă, fie că vorbim de co-echipier sau de antrenor. Aceste gesturi sunt foarte importante pentru ca dumneavoastră să vă trăiți pasiunea pentru sport. Sunteți un model de determinare și excelență prin muncă. Sunteți tineri excepționali, care au făcut multe sacrificii pentru a ajunge astăzi aici. Noi, cei care vă admiram, nu uităm că un astfel de succes s-a clădit cu lacrimi, cu limite fizice și psihice depășite, cu sacrificarea timpului petrecut cu familia sau prietenii. Iar momentul de pe podium îl împărtășiți întotdeauna cu noi, cei care vă privim și așteptăm aceste bucurii de la dumneavoastră. Ați dăruit și veți dărui românilor satisfacție și emoție, lucruri foarte greu de atins. Vreau să nu simțiți niciun fel de presiune, ci să mergeți la Rio cu inima deschisă. Să vă concentrați să dați ce este mai bun în dumneavoastră. Vreau să știți că întreaga țară vă este alături și vă susține. Sunteți cei mai buni, iar eu vă încurajez să arătați asta. Este simplu: fiți voi înșivă, trăiți-vă visul la Rio și nu uitați niciun moment că milioane de români vă susțin de acasă! Tot ce pot să vă spun, în numele tuturor românilor, este să nu uitați că vă bucurați de tot respectul și de toată aprecierea noastră. Vreau să știți că această calificare reprezintă deja un pas important și, în același timp, ne dorim să reveniți acasă cu cât mai multe medalii. La întoarcere vreau să ne revedem și vă invit încă de pe acum la Palatul Cotroceni. Vă mulțumesc pentru tot ce faceți pentru România! Vă doresc curaj și mult, mult succes! Hai, România!„, a declarat Klaus Iohannis.

Cătălina Ponor a declarat joi seara la Palatul Cotroceni că speră să reprezinte cu demnitate la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro drapelul României primit din partea președintelui Klaus Iohannis.

‘Mă simt onorată și încântată că am primit acest steag. Sper să îl reprezint cu demnitate și cu capul sus. Să dea Dumnezeu ca toți să reușim să aducem medalii pentru această țară. Nu am avut emoții la primirea drapelului. E normal să fii fericit și să te bucuri de moment. Președintele ne-a transmis să onorăm acest steag. Voi încerca și voi face tot posibilul să urc acest steag pe cea mai înaltă treaptă. Mă voi lupta pentru o medalie. Noi avem o obligație pentru drapel și România. Sper să fim răsplătiți la Rio așa cum trebuie”, a spus Ponor.

Cătălina Ponor nu se teme de virusul Zika: Eu am mai fost în Brazilia, dacă era să iau acest virus îl luam atunci. Actele de terorism te pot speria un pic. Zika este în aceste condiții undeva la degetul mic. Eu îmi doresc să mergem acolo toți fără nicio teamă și să dea Dumnezeu să nu existe niciun fel de probleme. Să nu ne gândim la lucruri negative.