Curtea Europeană a Drepturilor Omului a luat pe 21 iulie, o decizie istorică prin care obligă toate statele Uniunii Europene să recunoască parteneriatele civile și căsătoriile între persoanele de același sex. Decizia CEDO este aplicabilă și în România. Drept urmare, Parlamentul României trebuie să legalizeze căsătoriile gay.

După ce pe 22 mai 2015 irlandezii au decis prin referendum, cu o largă majoritate, să recunoască pentru persoanele LGBT dreptul de a se căsători și după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a decis în 26 iunie 2015 că egalitatea în drepturi între heterosexuali și persoane de același sex trebuie recunoscută pe întregul teritoriu al federației, CEDO a luat o decizie istorică.

CEDO decis pe 21 iulie, într-un proces intentat Italiei, că statul este obligat să acorde o recunoaștere cuplurilor formate din persoane de același sex, în caz contrar acesta încălcându-le drepturile fundamentale.

Judecătorii CEDO au fost sesizaţi de trei cupluri gay din Italia care nu au obţinut nici permisiunea instanțelor din Peninsulă de a se căsători dar nici măcar dreptul de a încheia o uniune civilă, indiferent de forma acesteia.

CEDO le-a dat câştig de cauză pe motiv că legislaţia italiană actuală nu le permite să răspundă la „nevoile esentiale legate de un cuplu angajat intr-o relatie stabila”, o situație care contravine dreptului acestora la o viață privată și de familie.

Jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului este obligatorie pentru toate țările membre ale Consiliului Europei, așadar și pentru România.

Consecința acestei decizii este că statul român va trebui să recunoască parteneriatul civil și/sau căsătoriile între persoane de același sex.

Este vorba despre o decizie a unei Curți care este superioară oricărei instanțe interne, iar deciziile politice nu au cum să intre în contradicție cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului!