România, locul 7 la Cupa Mondială de sărituri cu schiurile de la Râșnov

Cei mai buni săritori cu schiurile din lume au ajuns în România pentru a participa la Cupa Mondială de Vară – Grand Prix de Sărituri cu Schiurile, eveniment care s-a desfășurat între 16 și 18 septembrie, la Complexul de sărituri cu schiurile de la Râșnov.

Cum sporturile de iarnă au depășit de mult caracterul sezonier, sportivii au evoluat pe trambulină de 97 de metri de la Râșnov, pista de aterizare fiind acoperită cu iarbă sintetică și udată cu apă, pentru a se asigura alunecarea conformă.

În cadrul probei de sărituri mixt, sportivii Alessia Mitu, Andrei Feldorean, Daniela Haralambie și Andrei Daniel Cacina, au reușit performanța de a se clasa pe locul 7, fiind cea mai bună performanță obținută de români în această competiție. Competiția de sărituri mixt a fost câștigată de echipa din Austria, urmată de Slovenia și Norvegia. România s-a clasat în fața echipelor de săritori din Italia și Japonia.

La individual feminin, proba a fost dominată de Pinkerling Eva (Austria), pe locul 2 s-a situat Bogataj Ursa, iar podiumul a fost completat de Prevc Nika (Slovenia).

Dana Haralambie, cea mai titrată săritoare cu schiurile din echipa României a ocupat locul 13 în finală la clasamentul individual feminin, în timp ce săritoarele Alessia Mitu și Delia Anamaria Folea au încheiat concursul pe pozițiile 30 și 31.

Proba masculină de sărituri a fost câștigată de japonezul Nikaido Ren, urmat de Wasek Pawel (Polonia) și de Zografski Vladimir (Bulgaria).

Reprezentanții României s-au calificat în manșa întâi și au terminat competiția pe poziția 27 (Daniel Andrei Cacina), 28 (Andrei Feldorean) și 29 (Mihnea Alexandru Spulber).

În premieră la o competiție internațională, s-a organizat acum și proba de Super Team, formată din doi băieți, iar România, reprezentată de Andrei Feldorean și Daniel Cacina, a încheiat concursul pe poziția 11.

Câștigătorii probei Super Team au fost Tschofenig Daniel și Fettner Manuel (Austria), urmați de Citez Patrik și Prevc Peter (Slovenia) și de Shimizu Reruhi și Nikaido Ren (Japonia).

În competiție au participat 68 de sportivi din 16 țări: Austria, Bulgaria, Cehia, Elveția, Estonia, Franța, Germania, Italia, Japonia, Kazahstan, Norvegia, Polonia, Slovenia, Ucraina, Statele Unite ale Americii și România.

Romania, printre cele 20 de țări din lume ce găzduiesc etape de Cupă Mondială

„Am avut plăcerea să găzduim la Râșnov weekendul trecut elita mondială a săritorilor cu schiurile, mulți dintre ei campioni mondiali și campioni olimpici sau câștigători de Cupe Mondiale. În lume există în acest moment doar 20 de țări care organizează aceste etape de Cupă Mondială sau competiții mai importante, iar România se numără printre ele. Complexul sportiv de sărituri cu schiurile de la Râșnov este cel mai mare și mai modern din sud-estul Europei. O disciplină care dispăruse din România din cauza lipsei infrastructurii a renăscut și, iată, în mai puțin de un deceniu, stăm alături de elita mondială și avem săritori cu schiurile români la Jocurile Olimpice. Aceste competiții vor deschide, cu siguranță, ușa României pentru organizarea într-un viitor, poate mai apropiat decât ne așteptăm, a unei ediții de iarnă a Jocurilor Olimpice pentru Tineret. Nu am fi reușit să construim și să menținem această bază de la Râșnov în lipsa unui solid parteneriat cu Primăria Râșnov, Consiliul Județean, Ministerul Sportului, Comitetului Olimpic și Sportiv Român, cărora li s-au alăturat și surse private”, declară Puiu Gaspar, Secretar General al al Federației Române de Schi-Biatlon.

„România a aliniat la start 7 sportivi. Ne bucurăm că și Dana Haralambie lidera generației de săritoare cu schiurile din România a reușit un loc 13, însă suntem siguri că se putea și mai bine. Are mare potențial pentru că în următoarea perioadă să ajungă în Top 10 mondial. Doar în urmă cu două săptămâni, aceasta a stabilit recordul trambulinei (113,0 m) în cadrul Cupei Continentale de la Kranj, Slovenia„, continuă Puiu Gaspar.

„Federația Română de Schi-Biatlon este federația care a desfășurat cele mai importante evenimente sportive la nivel mondial în țara noastră. Mă refer la etapele de cupă mondială, campionatele mondiale de sporturi nordice din 2016, pentru juniori și U21, foarte multe cupe europene, continentale și, evident, diverse Grand Prix-uri în fiecare an. Îi felicit și îi asigur în continuare de sprijinul nostru. Consider că este de datoria noastră, a brașovenilor, de a ține ștacheta sus și de a face față, în funcție de infrastructură pe care o avem, pentru organizarea lor”, a declarat Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

„Anul acesta Grand Prix-ul a ajuns, ca și importanță, la fel ca și cupele mondiale de iarnă. Acest lucru ne obligă să dezvoltăm baza sportivă. Am pregătit în acest sens un studiu de fezabilitate pentru a o moderniza, construind o nocturnă, tribune, sală de pregătire pentru sportivi, zonă de cazare, de asemenea o zonă pentru presă”, a declarat Liviu Butnariu, primarul Oraşului Râşnov.

Evenimentul a fost organizat de Federația Română de Schi-Biatlon, în parteneriat cu Primăria Râșnov, Consiliul Județean Brașov, Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Ministerul Sportului.