România a contractat un împrumut de 200 de milioane euro de la Banca Mondială pentru a finanța abandonul școlar. Beneficiarii împrumutului sunt 1.620.000 elevi din 1.100 licee și 300 de universități publice.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici și Laura Tuck, vice-președinte al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, au semnat, la Washington, în data de 17 aprilie, un contract de împrumut în valoare de 200 de milioane euro pentru finanțarea Proiectului privind Învățământul Secundar în România (ROSE).

ROSE, cel mai mare proiect educațional, susținut de Banca Mondială în Europa și regiunea Asiei Centrale, îşi propune să crească șansele studenților români de a finaliza cu succes învățământul terțiar. Proiectul va fi implementat de Ministerul Educației și Cercetării Științifice în următorii șapte ani. Împrumutul a fost aprobat de către Consiliul de Directori Executivi al Băncii Mondiale la data de 16 martie 2015.

Este o onoare pentru mine să mă aflu aici pentru a semna acest contract de împrumut în numele Băncii Mondiale. Evenimentul de astăzi marchează performanța pozitivă a României și dialogul excelent dintre Guvern și Banca Mondială. Se recunoaște astfel importanța învățământului de calitate pentru toți românii. Țara se confruntă cu îmbătrânirea populației și o forță de muncă în scădere. O forță de muncă bine calificată și mai productivă este crucială pentru a susține creșterea economică în viitor”,  a declarat Laura Tuck, vice-președinte al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală

Înscrierile în învățământul secundar în România sunt la un nivel ridicat, însă tranziția către educația terțiară este împiedicată de ratele de abandon școlar în creștere și performanța slabă la examenul de Bacalaureat. ROSE a fost proiectat pentru a ajuta Guvernul României, administrația instituțiilor educaționale, profesorii și elevii să gestioneze aceste probleme. ROSE are scopul de a crește rata de finalizare cu succes a învățământului terțiar concentrându-se pe școli și grupuri de elevi care prezintă riscul cel mai ridicat de eșec.

„În România, nivelul sărăciei și al excluziunii sociale este mult mai ridicat decât cel existent în majoritatea statelor membre UE și Guvernul României pune un accent deosebit pe sprijinirea educației, sănătății, serviciilor sociale și a creării de locuri de muncă. Acest împrumut de 200 milioane de euro este o soluție astfel încât toți românii, în special cei care au cea mai mare nevoie, vor putea să-și îmbunătățească rezultatele educaționale și abilitățile pentru o economie mai competitivă”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

 

În urma semnării contractului de împrumut, se așteaptă ca proiectul să intre în vigoare în următoarele luni pentru ca fondurile din împrumut să fie disponibile pentru anul școlar 2015 – 2016.

„Odată cu semnarea acestui contract de împrumut, sunt foarte fericită să văd că un proiect atât de important este pe cale să fie implementat. ROSE este cea mai mare operațiune educațională susținută de Banca Mondială în România. Ea va susține Guvernul României în eforturile sale de a elimina sărăcia extremă și a reduce inegalitatea, ajutând elevii de liceu defavorizați să depășească obstacolele determinate de sărăcie și să facă trecerea esențială către învățământul terțiar”, a adăugat Claudia Costin, Director Senior, Education Global Practice.