România este gazdă în premieră a Campionatului European de Fotbal dedicat persoanelor cu diabet. Competiția se va desfășura la Cluj, în perioada 19-26 iulie 2015 și la ea vor lua parte 17 țări.

Competiția denumită DiaEuro 2015 va avea loc în perioada 19-26 iulie 2015, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Clujul a fost ales ca loc de desfășurare și datorită statutului de Capitală Europeană a Tineretului în acest an

Vor participa echipe din 17 țări europene, formate din 10 tineri cu diabet zaharat plus un antrenor și un medic. Jucătorii sunt tineri cu vârsta de peste 18 ani.
DiaEuro, Campionatul European de Fotbal în Sală al persoanelor cu diabet, este un proiect născut din dorința de a demonstra că și persoanele cu diabet pot face sport de performamță, obținând rezultate notabile. Acest lucru este dovada faptului că persoanele cu diabet se pot implica în aceleași activități ca și persoanele fără diabet. În plus, evenimentul își propune să încurajeze activitatea sportivă în rândul persoanelor cu diabet și să ofere educație cu privire la diabet.
Campionatul de fotbal DiaEuro 2015 va fi organizat de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România (FADR) și este susținut de Federația Română de Fotbal.
Prima ediție a competiției europene a avut loc în Ucraina (2012), au urmat Croația (2013), Ungaria (2014). Ediția de anul trecut a fost câștigată de echipa României, Dia România.
Diabetul zaharat este o boală cronică și afectează la nivel global un număr impresionant de persoane. Diabetul zaharat poate duce la deces din cauza complicațiilor sale. Conform celui mai recent studiu realizat în România, PREDATORR, aproximativ două milioane de români suferă de diabet zaharat.
România este pe locul 2 în Europa, după Turcia, la numărul persoanelor care suferă de această boală. Același studiu arată că 3 milioane de români prezintă prediabet. Una dintre pricinapelel metode de prevenție și tratament este activitatea fizică, alături de un regim alimentar corespunzător. Activitatea fizică aduce beneficii la nivelul aparatului cardio-vascular, osteo-articular, muscular, dar și asupra tonusului psihic, reducând riscul apariției depresiei și favorizând interacțiunile sociale.
Grație progeselor din domeniul medical, persoanele cu diabet zaharat pot face sport de performanță, obținând rezultate notabile ce duc la integrarea acestora în societate, doborând barierele ridicate de indiferența și discriminarea persoanelor din jur.