Zi de mare sărbătoare în România. Azi se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, fiind celebrat astfel Centenarul. Însă, România nu mai este la fel ca acum 100 de ani, când la Alba Iulia era semnat actul Unirii. O bună parte din teritoriu nu se mai află în graniţele României de azi.

Pe 27 martie 1918 a început procesul de unificare a regiunilor istorice ale ţării, prin Unirea României cu Basarabia. Unirea Bucovinei cu România s-a reuşit pe 28 noiembrie 1918, iar pe 1 decembrie 2018, unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România. Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918, iar în 2018, la 100 de ani de la Alba Iulia.

Unirea Bucovinei cu România a fost actul politic al românilor bucovineni prin care au decis alipirea Bucovinei la patria mamă, România.

Unirea Basarabiei cu România a fost actul politic exprimat de majoritatea locuitorilor Basarabiei de a reveni la patria mamă, după un veac de ocupație rusească.

Profitând de Revoluția rusă și de degringolada internă, rezultată din răsturnarea regimului țarist, românii din Basarabia, sub coordonarea membrilor Partidului Național Moldovenesc, decid să acționeze în vederea obținerii autonomiei.

Însă România nu mai arată ca acum 100 de ani, după Marea Unire. În 28 iunie 1940, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, România este sfâșiată, din nou, și pierde Basarabia, Bucovina și Ținutul Herței.

La 100 de ani de la Marea Unire, trebuie să știm că, România nu este întreagă fără Basarabia și fără nordul Bucovinei!

Pentru România, Marea Unire de la 1918 a însemnat o repoziționare în Europa, prin noua suprafață (locul 10) și prin numărul de locuitori (locul 8). O sporire considerabilă a cunoscut și capacitatea industriala (235%), economia, dar și resursele naturale.

Marea Unire a fost recunoscută pe plan internațional prin tratatele semnate la Trianon (4 iunie 1920) și Saint-Germain-en-Laye (10 septembrie 1919).

Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România este evenimentul care a dus la desăvârșirea Marii Uniri din 1918.

ro_2018-1918-copy