România a învins joi seară, Angola la Campionatul Mondial de handbal feminin din Germania şi a bifat a patra victorie consecutivă la turneul final. Tricolorele au mari şanse să termine grupa pe primul loc.

Tricolorele s-au impus cu scorul de 27 la 42 în faţa Angolei, la capătul unui meci difici, româncele au înclinat balanța doar în ultimele cinci minute ale partidei.

Angola, care a învins surprinzător România la Jocurile Olimpice de la Rio, anul trecut, a condus în prima repriză chiar și la patru goluri, 12-8 și 13-9, dar echipa antrenată de Ambros Martin a avut o revenire remarcabilă pe finalul reprizei și a restabilit egalitatea, 13-13, scorul fiind egal și la pauză, 14-14.

După ce România a condus cu 15-14, 16-15 și 17-16, Angola a reușit din nou să ia avantaj pe tabelă și a avut 20-18 și 21-19. În min. 52, campioana Africii conducea cu 23-22, însă tricolorele au reușit să întoarcă din nou scorul și să conducă, 24-23. Angola a egalat (24-24), dar România a făcut un joc perfect în ultimele patru minute, Cristina Neagu marcând goluri care au făcut diferența.

Neagu a fost cea mai bună marcatoare a echipei noastre, cu 7 goluri, celelalte fiind înscrise de Melinda Geiger 4, Aneta Udriștioiu 4, Valentina Ardean-Elisei 3, Cristina Florianu 3, Crina Pintea 3, Eliza Buceschi 2, Ana-Maria Dragut 1.

Cristina Neagu a vorbit despre duelul cu angolezele și despre ce urmează pentru românce, calificate deja în optimi.

„A fost greu pentru că suntem puțin obosite după aceste meciuri. Am fost mai relaxate. Despre asta a fost vorba, despre lipsa de concentare. Ne-am gândit la optimi. Mă bucur că am reușit să marchez pe final. N-a fost chiar ziua mea și nici a echipei. Este important că am câștigat, se zice că echipele mari câștigă și dacă joacă prost. Chiar dacă am avut o evoluție proastă, ne-am păstrat încrederea și am câștigat. Dar trebuie să jucăm mai bine, mai ales în meciurile eliminatorii. Am obținut victorii pe meci și chiar dacă avem 4 meciuri câștigate nu înseamnă că suntem favoriți la medalii. În afară de Norvegia, care joacă foarte bine, ne putem bate cu orice adversar. Trebuie să luptăm la fiecare meci. Ne dorim să luăm medalii, dar e greu. Vreau ca echipa să creadă în șansele ei. Da, resimt oboseala. O pauză ar fi excelentă. Urmează meciuri de foc, care dacă nu sunt jucate și mai deștept, ne pot trimite acasă”, a spus Neagu la TV Digi Sport.

România ocupă primul loc, cu 8 puncte, urmată de Slovenia, 6 puncte, Franța, 4 puncte, Spania, 4 puncte, Angola, 0 puncte, Paraguay, 0 puncte. Primele patru clasate se califică în optimi.