România dă 450 milioane de euro pe 32 de avioane F-16 din Norvegia. Avioanele sunt vechi de 40 de ani şi urmau să fie scoase din uz

Norvegia se pregătea să caseze 32 de avioane F 16, dar a găsit prostimea din România care va da 450 de milioane de euro pe rablele norvegiene. Avioanele vechi de 40 de ani, urmau să fie scoase din uz de Guvernul Norvegiei.

Vasile Dîncu, Ministru al Apărării Naţionale, a trimis Parlamentului o scrisoare oficială prin care cere aprobarea formală pentru achiziția a 32 de avioane de vânătoare F-16 de la guvernul Norvegiei, potrivit documentului consultat de G4Media.ro.

Potrivit guvernului norvegian, avioanele F16 pe care forțele aeriene norvegiene le au în uz au circa 40 de ani (sursa).

Ministerul Apărării din Norvegia arată pe site-ul propriu că aeronavele F16 se apropie de finalul perioadei de serviciu, iar Ministerul Apărării a fost însărcinat încă din septembrie 2019 să înceapă pregătirile pentru scoaterea lor din uz și eventuala vânzare.

Suma totală de achiziție este de 454 de milioane de euro fără TVA, defalcată astfel: 354 milioane de euro achiziția propriu-zisă a avioanelor norvegiene și 100 de milioane de euro – sport logistic și echipamente din SUA.

Potrivit legislației din România, pentru achizițiile de tehnică militară de peste 100 de milioane de euro, Ministerul Apărării Naționale are nevoie de aprobarea Parlamentului.