O veste uriaşă vine de la Timişoara. Profesorul Doctor Virgil Păunescu director centru de cercetare Spitalul Judeţean Timişoara, a declarat astă seară la emisiunea „Sinteza zilei” de la Antena 3, că echipa de cercetători pe care o conduce, a reuşit să producă vaccinul contra coronavirusului.

România ar putea da în curând, primul vaccin contra virusului care a paralizat planeta. Chinezii şi americanii s-au oferit să finanţeze cercetările.

„Noi am pus pe internet în luna ianuarie, toată tehnologia de producere a vaciinului. Noi am dat-o la liber pentru a pierde un an de zile cu patentările. Vaccinul nostru are o caracteristică spre deosebire de celealte vacinuri. Vaccinul nostru nu se pretează pe testarea pe animale, noi vom cerceta în laborator circa o lună jumătate, să vedem cum reacţioneazăcelulele, apoi în funcţie de autorităţile de la Agenţia Naţională a Medicamentului. Urmează testarea pe 10 voluntari, iar în toamnă am putea avea vaccinul. Totul depinde de autorităţi, în funcţie de cât ne vor ajuta. Avem nevoie bani pentru aparate. Ne lipsesc câteva aparate, un sintetizator de peptide. Azi ne-au contactat din nou chinezii dar şi trei fonduri de investiţii din SUS, cu care am convenit, ei s-au oferit să ne dea banii, să ne finanţeze, însă am spus nu. Noi dorim să se poată comercializa vaccinul pe toate pieţele mondiale„, a declarat Profesorul Virgil Păunescu.

600, 1200 doze de vaccin, ar putea produce într-o primă fază, Centrul de Cercetare de la Timişoara. Doctorul Virgil Păunescu spune că are nevoie urgentă de bani pentru a moderniza linia de producţie şi instalaţiile.

Dacă statul român nu va aloca fondurile necesare, cercetătorii de la Timişoara vor da patentul fie chinezilor fie americanilor, să-l producă ei.