Comisia Europeană a dat în judecată România pentru 68 gropi de gunoi ilegale. Încă din anul 2017 România a fost trimisă în fața Curții de Justiție din UE pentru nerespectarea legislației UE. Țara noastră avea 68 gropi de gunoi ilegale pe care nu le-a închis și care reprezintă un risc pentru sănătatea mediului și a populației.

Dintre acestea fac parte 40 depozite cu deșeuri periculoase. Potrivit celor relatate de ministrul mediului „au mai rămas de închis 54 gropi de gunoi din cele 68, din care 15 sunt municipale”.

Pentru a reduce acest risc, statele din Uniunea Europeană au datoria de a elimina deșeurile astfel încât să nu afecteze negativ mediul și sănătatea oamenilor. Comisia Europeană a interzis abandonarea, descărcarea deșeurilor și evacuarea necontrolată. Toate gropile de deșeuri industriale și municipale care nu corespund standardelor trebuiau închise încă de anul trecut. România însă nu și-a îndeplinit obligațiile cu privire la cele 68 depozite de gunoi (care nu au avut autorizație să funcționeze în continuare).

În data de 23 mai 2017, România a fost dată în judecată de Comisia Europeană pentru acest lucru și în plus trebuie obligatoriu să plătească și cheltuielile de judecată. România trebuie să închidă cele 68 gropi de gunoi și să convingă Bruxelles-ul că a respectat ce spune legea pentru a scăpa de plata sancțiunilor financiare.

Dintre cele 68 gropi de gunoi, 40 conțin deșeuri periculoase. În prezent s-au mai închis 14 și urmează să se mai închidă 12 depozite municipale. Pentru acestea, care se află pe lista celor ce urmează să fie închise, se vor plăti 22 milioane lei din bugetul AFM (Administrația Fondului pentru Mediu).

Aceasta este a doua hotărâre prin care se demonstrează că România a încălcat legislația Europeană cu privire la protecția mediului. În luna iulie 2016, România a fost găsită vinovată în cazul Moldomin, tot pentru încălcarea legislației privind protecția mediului și a oamenilor. Această companie din Moldova Nouă realiza exploatări miniere de cupru și zinc care au dus la poluarea iazului Boșneag. Compania Moldomin nu a luat măsuri de ecologizare a iazului și astfel acesta a devenit o sursă foarte mare de poluare, ce răspândește pulberi toxice care sunt un risc pentru mediu și sănătatea umană. Și în acest caz România a încercat să se apere spunând că Moldomin este o companie în lichidare și nu mai este sub controlul statului. Astfel a scăpat de sancțiunile financiare.

În România toate firmele au obligația de a gestiona deșeurile provenite din activitățile lor și în acest sens pot apela la serviciile unor firme care se ocupă de managementul deșeurilor. Aceste firme au echipe de specialiști care se ocupă cu identificarea tipurilor de deșeuri generate de diferite activități economice, transportul și eliminarea lor. Se ocupă și cu prevenirea apariției deșeurilor, protejând mediul și sănătatea oamenilor. Atât persoanele juridice cât și persoanele fizice trebuie să respecte prevederile legale cu privire la gestionarea deșeurilor fără a afecta negativ mediul și sănătatea umană. Conform Legii 211/2011 firmele care nu respectă legislația privind gestionarea deșeurilor pot fi amendate cu sume de până la 40 000 Lei sau chiar pot fie condamnate la închisoare în cazul când infracțiunea este mai gravă.

Gunoi groapa deseuri

Deșeurile din gropile de gunoi sunt foarte periculoase pentru sănătatea oamenilor. Gropile de gunoi ocupă terenuri și produc poluarea aerului, a solului și a apei. Dacă sunt incinerate generează emisii de poluanți ai aerului.

Un exemplu este groapa de gunoi de la Pata Rat care în anul 2016 a ars timp de o săptămână. Fumul cancerigen a afectat locuitorii din acea zonă, din Someșeni și Apahida. Acestia au suferit de intoxicații pentru că fumul rezultat în urma arderii deșeurilor era foarte înecăcios și conținea gaze cancerigene. Fumul a afectat sănătatea oamenilor, producându-le un disconfort olfactiv și a îngreunat activitatea Aeroportului Internațional Avram Iancu din Cluj din cauza reducerii vizibilității.

România este un stat membru al UE și are anumite obligații privind protecția mediului și a populației. Politicile UE cu privire la gestionarea deșeurilor au ca scop reducerea impactului deșeurilor asupra mediului și sănătății oamenilor. Până în anul 2020, România trebuie să îndeplinească anumite obligații, altfel riscă amenzi foarte mari. Printre acestea sunt:

  • Reciclarea unui procent minim de 50% din masa totală a deșeurilor – metal, hârtie, sticlă, plastic
  • Minim 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și operațiuni de valorificare materială de minim 70% din masa cantității de deșeuri nepericuloase ce provin din activități de construcții și demolări
  • 60% valorificare a deșeurilor de ambalaje
  • Colectarea separată a bio-deșeurilor în scopul compostării și fermentării lor
  • Colectarea anuală a 4 kg deșeuri electronice/locuitor.

În România există legi pentru abandonarea deșeurilor. Dacă acestea ar fi aplicate nu ar mai fi atâtea gunoaie pe stradă. Primăria încasează taxa specială de salubrizare de la persoanele fizice și juridice. Taxa se plătește pentru executarea lucrărilor de ridicarea și transportul deșeurilor abandonate pe domeniul public. De ce să plătească utilizatorul de bună credință bani pentru colectarea deșeurilor abandonate pe domeniul public, dacă el duce deșeurile la punctele de colectare comune?