Medicamentul miraculos care vindecă în  doar câteva zile, pacienţii de covid 19, ar putea să fie produs în curând, în România. Cea mai mare companie farmaceutică din ţară, ar putea produce medicamentul inventat de americani.

Redemsivir, antiviralul produs de americanii de la Gilead, ar putea fi produs şi în România, la Terapia Cluj. Medicamentul pare să dea cele mai multe vindecări la pacienţii infectaţi cu coronavirus.

„Medicamentul, din câte ştiu, este sub patent, îl poate produce o singură companie în lume, de compania originatoare. Ştiu că mai este o companie în China care a replicat produsul. În caz de nevoie, sigur, îl vom putea produce şi în România. Există proceduri – în caz că nu e destul de la o singură fabrică – sunt proceduri de urgenţă ca şi altor producători să le fie acordat dreptul de a fabrica aceste molecule aflate sub patent. Este o procedură de decădere din drepturi din proprietatea intelectuală”, a declarat Dragoş Damian, directorul Terapia din Cluj.

Recent, şi chinezii de la compania farma BrightGene au copiat şi au produs în masă medicamente care conţin substanţele din Remdesivir.

Peste 4.000 de pacienţi cu Covid-19 din întreaga lume au fost trataţi cu Remdesivir, iar săptămâna viitoare ar putea fi făcute publice rezultatele pentru încă 400 de bolnavi, potrivit lui Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. El susţine că Remdesivir ar putea fi primul medicament autorizat pentru coronavirus.

„Azi noapte compania a dat publicitatii un studiu clinic, in care sunt inrolati 4000 de pacienti din diverse tari din lume. Majoritatea sunt cu forme grave, 2400 au forme grave, 1600 au forme medii. Rezultatele pe care le-a difuzat compania producatoare vin din primul lot din Chicago, din cei 113 pacienti cu forme grave, majoritatea intubati s-au vindecat 111 dintre ei. Dupa 2-3 doze de tratament, au putut sa paraseasca sectiile de Terapie Intensiva intr-o stare de sanatate buna. E vorba de o molecula eficace, la finalul studiului, sper sa participam si noi. Exista un studiu coordonat de OMS, suntem intr-o faza avansata sa aplicam cu succes, sa putem avea acces la acest medicament inovativ. Sper de asemenea ca la final de aceasta perioada, care nu e foarte indepartata, acest medicament sa obtina aprobarea FDA, dar si din UE. Erau toti pacienti in stare grava din Chicago, de unde si cele doua decese. Dupa doua doze administrate din acest medicament pacientii nu au mai avut nevoie de ventilator, mi se pare un fapt remarcabil, discutam despre primul medicament care are efect direct impotriva virusului. Impiedica multiplicarea virala, inhiba o enzima, se numeste ARN polimeraza, prin inhibitia acestei enzime virusul nu mai e capabil sa se multiplice, iar organismele de aparare il elimina. Discutam despre medicament nou, probabil ca va fi rezervat acelor pacienti cu forme grave. Din ce am vazut, 80% dintre forme sunt usoare, trebuie sa rezervi pentru categoriile la care exista complicatii grave. In primul rand e vorba de siguranta si de eficacitate. O problema va fi legata de o productie limitata cel putin la inceput, nu stiu cum vor face autoritatile americane”, a spus doctorul Rafila la Antena 3.

Institutul Național de Sănătate face însă testări cu mai multe medicamente, printre care și remdesivir.

În luna februarie, Organizația Mondială a Sănătății a spus că remdesivir a arătat potențial împotriva Covid-19.