România ar putea deveni una dintre marile puteri ale lumii graţie unei comoari descoperite în Gorj

O adevărată comoară descoperită în judeţul Gorj ar putea transforma România într-o mare putere pe Terra. Creşterea tot mai amre a numărului de maşini electrice necesită baterii iar pentru ca acestea să poată fi fabricate e nevoie de un element chimic numit grafen.  România ar putea deveni principalul furnizor de materie primă întrucât zăcămintele aflate în județul Gorj, în valoare de miliarde de euro, ar putea aduce tara noastră pe harta celor mai mari puteri în acest domeniu.

O tehnologie a bateriilor reîncărcabile dezvoltată de Thomas Edison în urmă cu mai bine de un secol a fost modernizată de cercetătorii Universității Stanford. Bateria originală nichel-fier a fost fabricată la începutul secolului al XX-lea pentru a alimenta mașinile electrice.

Bateria originală Edison necesită ore de încărcare, dar versiunea îmbunătățită se încarcă în câteva minute.

Această metodă i-a ajutat pe oamenii de știință să mărească rata de încărcare a bateriei de aproape 1.000 de ori, ceea ce ar putea revoluționa construcția de mașini electrice. Bateria ar putea completa bateriile litiu-ion utilizate în prezent în multele vehicule electrice.

Elementul atât de revoluționar se realizează prin extragerea de minereu de grafit, care se găsește din belșug în două cariere miniere din județul Gorj, mai exact în carierele de la Ungurelașu și Cătălinu, din comuna Baia de Fier. Cele două cariere de exploatare minieră datează încă din 1974, iar de aici s-au extras tone de minereu de grafit.

Noul element descoperit, grafen, s-a dovedit un potențial substitut al clasicelor baterii, iar valoarea acestuia poate însemna miliarde de euro pentru vistieria României, având în vedere zăcămintele de grafit din cele două cariere miniere.

Conform specialiștilor de aici, din cele 40.000 de tone de grafit se pot produce aproximativ 20.000 de elemente de grafen. Asta ar însemna aproximativ un miliard de euro, cel puțin.