România este acuzată de o țară din Africa că i-a furat steagul în urmă cu 27 de ani. Ciadul are același drapel ca și țara noastră. Autoritățile din Ciad cer oficialilor de la București să renunțe la tricolor.

De 27 de ani, Ciadul, una dintre cele mai izolate locuri de pe pământ, susține că România i-a copiat drapelul.

Istoricii spun că România are acest drapel încă de pe vremea tracilor. Forturile romane aveau acelaşi steag, spune o poveste populară.

Politicienii români, care au adoptat steagul în 1989, spun că au fost conştienţi că Ciadul avea deja acelaşi steag.

Preşedintele francez de la acea vreme, Francois Mitterand, a încercat să convingă România să se răzgândească în privinţa drapelului.

“Însă existau lucruri mai importante de făcut”, a declarat preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu.

Petre Roman, primul premier al României post-comuniste, s-a întâlnit cu Mitterand în Paris. Liderul francez, îşi aminteşte Petre Roman, a sugerat să fie păstrată gaura din steag făcută la revoluție, astfel încât steagul României să se poată distinge de cel al Ciadului.

Parlamentul României a respins însă ideea. Iar specialiştii în steaguri au spus că un astfel de steag nu ar fi putut flutura. Ar fi fost rupt de vânt.

De atunci, parlamentul Ciadului a protestat de la distanţă, iar unii specialişti în studiul drapelurilor acuză România de furt de drapel.

În pofida tuturor instituţiilor pe care lumea modernă le-a creat pentru a tempera izbunirile naţionaliste, nu există nicio organizaţie autorizată să intervină atunci când unei ţări nu-i place steagul altei ţări.