România reia discuțiile cu Rusia despre repatrierea tezaurului după o pauză de zece ani. Tezaurul pe care rușii nu mai vor să ni-l înapoieze valorează circa două miliarde de euro.

Ministerul Afacerilor Externe din România anunță faptul că s-a reluat dialogul cu Rusia pentru repatrierea tezaurului depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial.

În perioada 25-26 martie 2016 a avut loc, la Sinaia (România), cea de-a IV-a sesiune a Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial. Prezenta reuniune a Comisiei comune este prima întâlnire după o pauză de 10 ani, aceasta desfăşurându-se într-o atmosferă deschisă şi constructivă, marcând un nou important pas în direcția studierii problemelor care intră în competența Comisiei. Părțile au continuat schimbul de opinii privind diferite aspecte referitoare la Tezaurul României, inclusiv la valorile Băncii Naţionale a României depuse la Moscova în timpul Primului Război Mondial, precum şi la restituirile din 1935 şi din 1956 de către Uniunea Sovietică a unor părți din valorile românești. Pentru atingerea obiectivelor stabilite prin Declarația comună a miniștrilor Afacerilor Externe, din 2003, părţile au convenit dinamizarea activităţii Comisiei comune, aprofundarea activității de identificare a documentelor în arhive, inițierea elaborării unor publicații comune, precum și înființarea unor grupuri comune de experți pentru cercetarea documentelor de arhivă referitoare la tematica activității Comisiei. Partea rusă a exprimat mulțumiri Băncii Naționale a României pentru sprijinul logistic oferit bunei desfășurări a sesiunii Comisiei comune. Părțile au convenit ca următoarea sesiune a Comisiei comune să aibă loc în Federația Rusă, la Moscova, în a doua parte a anului 2017”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis recentNEWS.ro.

Problema tezaurului României, depus la Moscova în 1916 şi 1917, rămâne una deschisă, consideră Mugur Isărescu.

Dosarul tezaurului include toate actele prin care autorităţile Rusiei au preluat spre păstrare 93,4 tone aur fin, dar şi alte valori, inclusiv culturale, aparţinând Băncii Centrale, Academiei Române, Casei de Economii şi Consemnaţiuni, Casei Regale şi altor instituţii.

Academicianul Dinu C. Giurescu susține că în anul 1956, ca tânăr muzeograf la Muzeul de Artă al României, a fost în echipa care a preluat piesele din tezaurul de artă trimise la Moscova în anii Primului Război Mondial, când eram aliaţi cu Rusia.

Între ele se aflau Cloşca cu Pui de Aur, înscrisuri, broderii din Evul Mediu, obiecte de cult de mare valoare de patrimoniu. Toate erau bine conservate, însoţite de descrieri ale pieselor, bine ordonate, ceea ce demonstrează că tezaurul era bine păstrat şi administrat, respingându-se teza dispariţiei acestuia sau a pierderii lui, a subliniat Dinu C. Giurescu. În 1964, istoricul a primit sarcina de la Mircea Maliţa, adjunct de ministru la Externe, să facă un documentar cu toate actele aflate în arhiva ministerului legate de tezaurul aflat la Moscova.

Aceste documente au stat la baza solicitării de restituire a tezaurului, făcută de Nicolae Ceauşescu în prima vizită pe care o efectua la Kremlin în 1965, la nici două luni de la alegerea lui ca secretar general al PCR. Giurescu a comentat pasaje largi din stenograma acelei întâlniri, în cursul căreia liderii sovietici recunosc existenţa tezaurului, dar refuză retrocedarea.