CEDO a condamnat din nou România pentru că nu a asigurat un proces echitabil în dosarul Revoluţiei. Este cea de-a zecea condamnare a României la CEDO în dosarul Revoluţiei. Astfel că România trebuie să acorde despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro către 321 persoane.

Miercuri, 31 octombrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că statul român să plătească despăgubiri de un milion de euro celor 23 de persoane care au reclamat România la CEDO.

Reclamanţii s-au plâns că autorităţile competente nu au realizat o anchetă eficientă privind moartea apropiaţilor lor şi relele tratamente la care aceştia sau ei înşişi au fost supuşi în timpul manifestaţiilor.

Guvernul român s-a apărat arătând că „dosarul Revoluţiei” este un caz complex, având la bază „un eveniment politic delicat”, durata anchetei putând fi explicată prin dificultatea de a stabili faptele, date fiind printre altele numărul mare de persoane implicate şi miza politică şi socială a acestui dosar. Reprezentanţii Guvernului au mai arătat că în contextul în care au avut loc respectivele manifestaţii folosirea forţei armate părea legitimă, că pe atunci România nu ratificase Convenţia europeană a drepturilor omului şi că se afla sub dictatură de peste 40 de ani.

Judecătorii CEDO a fost de acord cu Guvernul privind complexitatea cazului, însă au considerat că acest aspect, ca şi miza politică şi socială invocată, nu justifică o întindere atât de mare a investigaţiilor. Dimpotrivă, importanţa acestui dosar pentru societatea românească ar fi trebuit să motiveze autorităţile române să se ocupe de el cu celeritate, dat fiind că trecerea timpului este de natură să dăuneze anchetei, dar şi să compromită definitiv şansele sale de a fi dusă la bun sfârşit, se arată în decizia curţii.

Iată lista completă cu deciziile CEDO cu privire la dosarul Revoluţiei:

20 octombrie 2009  – CEDO a condamnat statul român la plata a 25.000 de euro despăgubiri către familia maiorului de Miliţie Aurel Agache, care a fost ucis în decembrie 1989, de manifestanţii împotriva regimului condus de Nicolae Ceauşescu.

8 decembrie 2009 – CEDO a dispus despăgubirea timişorenilor Horia Teodor Şandru, Ştefan Răducan, Silvia Benea şi Daniela Grama cu câte 5.000 de euro, după ce aceştia au reclamat încălcarea dreptului la un proces echitabil într-un termen rezonabil.

Martie 2011, alţi cinci români au câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului procesul deschis statului român în care reclamau ineficienţa autorităţilor în investigarea reprimării violente a demonstraţiilor anticomuniste de la Cluj, din 1989, ancheta prelungindu-se pe o perioadă de 12 ani. CEDO a decis ca Guvernul de la Bucureşti să-i despăgubească pe cei cinci cu peste 52.000 de euro.

Mai 2011, CEDO a hotărât, în procesul intentat de Asociaţia „21 Decembrie” şi alte persoane, pentru încălcarea dreptului la viaţă şi la respectarea vieţii private, legat de ancheta în „dosarul Revoluţiei”, ca statul român să acorde despăgubiri de 15.000 de euro către Nicolae şi Elena Vlase, precum şi de 6.000 de euro preşedintelui asociaţiei, Teodor Mărieş.

Martie 2013, CEDO a decis ca Guvernul român să acorde despăgubiri de aproximativ 350.000 de euro pentru 72 de victime ale Revoluţiei de la Timişoara din decembrie 1989.

5 noiembrie 2014, CEDO a obligat statul român să plătească 45.900 de euro unui număr de 34 de foşti revoluţionari, pentru nerespectarea dreptului la un proces echitabil.

2015 – România a fost condamnată din nou de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru nesoluţionarea „dosarului Revoluţiei”, având de plătit de această dată suma de 832.500 euro către 81 de persoane.

2016 – România a fost condamnată din nou la CEDO în Dosarul Revoluţiei. Ţara noastră este obligată să plătească despăgubiri în valoare de 675.000 de euro către 45 de persoane care au reclamat lipsa unei anchete temeinice în acest caz.

2017 – Curtea a stabilit ca dezdăunarea pentru tergiversare, în cele 75 de cereri, să fie de 780.000 euro, pe care statul român, din cauza lipsei unei anchete penale efective, trebuie să le plătească.

Potrivit datelor oficiale, la Revoluţia din decembrie 1989, 1.142 de persoane şi-au pierdut viaţa, 3.138 au fost rănite, iar 760 de oameni au fost reţinuţi.