România a pierdut cea mai valoroasă carte din lume – Codex Aureus. Manuscrisul a ajuns la unguri

România a pierdut cea mai valoroasă carte din lume – Codex Aureus. Manuscrisul a ajuns la unguri
loading...

Codex Aureus, un manuscris scris cu litere de aur, aflat în proprietatea statului român, a ajuns în mod ilegal, cu ajutorul politicienilor români, în posesia Ungariei. Monica Macovei, actualmente europarlamentar PNL, a pledat la CEDO împotriva statului român pentru ca Ungaria să primească Codex Aureus.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a reuşit să înfrângă Opoziţia corectă şi legală a primarului şi Consiliului local din Capitala Unirii și a primit Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Și asta grație Monicăi Macovei care a reprezentat Arhiepiscopia în procesul intentat statului român la CEDO.

Clădirea acestei biblioteci, împreună cu cele 115.992 unităţi bibliografice, din care: 1.778 manuscrise din secolul al IX-lea; 300 codice medievale (reprezentând 80% din cele existente în România); 571 incunabule şi 24.000 cărţi vechi din secolele XV-XVIII, au fost date gratuit şi ilegal din proprietatea Poporului şi Statului Român în proprietatea comunităţii maghiare şi a Ungariei.

Cel mai valoros manuscris din Biblioteca Batthyaneum şi din întreaga Europă este Codex Aureus. Această carte a fost scrisă în jurul anului 810 din porunca împăratului Carol cel Mare.

Această Evanghelie a fost scrisă cu litere de aur, pe foi fine de pergament, a fost pictată cu aur şi are coperţile din fildeş.

Prima parte din Codex Aureus, cuprinzând în cele 111 file Evangheliile lui Matei şi Marcu, s-a aflat la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Partea a doua din Codex Aureus, cuprinzând în cele 124 de file Evangheliile lui Luca şi Ioan, se află la Biblioteca Apostolică din Vatican.

Manuscrisul Codex Aureus are o valoare inestimabilă.

În anul 1968, Regimul Ceauşescu a luat un împrumut de 10 miliarde dolari S.U.A. de la F.M.I. şi Banca Mondială pentru realizarea unor mari investiţii în România, inclusiv retehnologizarea industriei. Împrumutul extern de 10 miliarde dolari S.U.A. a fost garantat de către Statul Român cu Codex Aureus. Poporul Român a realizat investiţii uriaşe în Regimul Ceauşescu, a plătit integral şi înainte de termen toată datoria externă.

Regimurile post-decembriste au pus la cale şi au dat ilegal Ungariei şi comunităţii maghiare din România (care nu are personalitate juridică) atât Codex Aureus cât şi Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, cu tot fondul de carte. Programul de jefuire a Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia l-a început Guvernul Radu Vasile, l-a continuat Guvernul Năstase şi l-a finalizat Guvernul Ponta III.

După Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 şi în baza Tratatului de la Trianon, din iunie 1920, Biblioteca Batthyaneum cu tot fondul de carte, inclusiv Codex Aureus a intrat în proprietatea Poporului şi Statului Român. Biblioteca se află pe str.Unirii nr.1-3 din municipiul Alba Iulia şi este înscrisă în cartea funciară nr.559 fiind identificată cu numărul topografic 1973/1.

Titular al dreptului de proprietate a fost Biblioteca Naţională a României.

În vara anului 1998, Guvernul Radu Vasile (format din miniştri din partea P.N.Ţ.C.D., U.D.M.R., P.N.L. şi P.D.) a aprobat O.U.G. nr.13 din 7 iulie privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România. Atunci, ministru al Culturii a fost d-l Ion Caramitru, iar al Învăţământului era d-l Andrei Marga.

Ordonanţa de urgenţă nr.13/1998, publicată în Monitorul Oficial nr.255 din 8 iulie 1998 a fost semnată de premierul Radu Vasile şi contrasemnată de Gyorgy Tokay, ministru delegat pe lângă primul-ministru pentru minorităţile naţionale. O.U.G.nr.13/1998 are trei articole (numerotate 1, 2 şi 2) şi a stabilit următoarele:
1. Clădirile şi terenurile aferente lor, cele înscrise în Anexă, trec gratuit în proprietatea comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale.
2. Se înfiinţează o Comisie specială paritară (Guvern-minorităţi entice) care verifică situaţia juridică a celor 17 imobile înscrisă în Anexă şi poate face noi propuneri pentru donaţii către minorităţile etnice.

3. Predarea-preluarea imobilelor se face pe baza unor protocoale redactate de Comisia specială paritară.

La poziţia nr.13 din Anexa la O.U.G. nr.13/1998 este înscrisă Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia.

Este evident că O.U.G. nr.13/1998 nu se referă la restituirea fondului de carte şi a Codex Aureus către comunitatea maghiară din România şi către Ungaria.

După cinci ani, prin Legea nr.458 din 12 noiembrie 2003, a fost aprobată O.U.G. nr.13/1998. Lucrările Senatului au fost conduse de Doru Ioan Tărăcilă şi cele ale Camerei Deputaţilor de Viorel Hrebenciuc.

Separat de legislaţia existentă, prin aceste două acte normative, s-a furat Poporului Român Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, inclusiv Codex Aureus, care au fost date ilegal comunităţii maghiare care nu are personalitate juridică şi care niciodată nu a fost proprietara acestei biblioteci, a Codex Aureus şi a uriaşului fond de carte.

Biblioteca, situată pe strada Gabriel Bethlen din incinta Cetăţii, este destinată doar studiului ştiinţific şi nu este deschisă pentru vizitare turistică.

Codex Aureus este atât de valoroasă încât pur şi simplu nu poate fi estimată în bani.

Celebrul manuscris ce se află în biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, este râvnit de Vatican.

Valoarea ei este inestimabilă. Nu se poate măsură în bani. De aceea este un garant al împrumuturilor externe, chiar şi după 1990. Acest volum nu iese din camera blindată decât rareori şi numai cu cereri speciale. Pentru studiu este folosită o copie fidelă, realizată în 1967.

Manuscrisul a fost realizat între anii 778 şi 820, în timpul lui Carol cel Mare. Volumul s-a aflat mai întâi la mănăstirea Lorsch din Germania, apoi, în secolul al XVI-lea, a fost dus la Heidelberg, de unde, în 1622, în urmă jefuirii bibliotecii de acolo de către soldaţii angajaţi în războiul de 30 de ani, a fost rupt în două, că să poată fi vândut mai uşor, detasandu-i-se coperţile. Prima jumătate, cea mai bogat ilustrată, a ajuns în biblioteca contelui Migazzi, cardinal de Viena, care a vândut-o apoi lui Ignat Batthyani, episcopul de Alba Iulia. A doua parte a cărţii a ajuns în biblioteca Vaticanului, unde se păstrează sub un clopot de sticlă. În România cartea a intrat în proprietatea statului în anul 1918, fiind donată de Ignat Batthyani, episcopul de Alba Iulia.

Manuscrisul este un evangheliar, de unde şi numele: Evangelium Scriptum cum auro pictum habens tabulas eburneas (Evanghelie scrisă cu cerneală de aur având table de fildeş).

După momentul Ceauşescu, Codex Aureus intră în epoca scandalurilor. În 1993 Evanghelierul este fotocopiat de reprezentanţii Administraţiei Parcurilor şi Castelelor din landul german Hessen.

Între partea română, respectiv filiala Bibliotecii Naţionale a României din Alba Iulia, şi cea germană nu a fost încheiat, în mod ciudat, nici un fel de contract scris.

În 1996 germanii editează un CD-ROM cu fotografiile obţinute şi semnează un contract de realizare a unor copii cu editura elveţiană ‘Faksimile Luzern’.

Landul Hessen a garantat editurii, prin contract, folosirea exclusivă a drepturilor de a reproduce Codex Aureus pe o perioada de 25 de ani. Conform contractului, ‘Faksimile’ are dreptul să folosească cum vrea cele 333 de exemplare realizate deja la dată semnării contractului amintit, precum şi tot ce va mai edita pe această tema.

Copiile respective sunt lucrate în metal preţios, exact că şi originalul, şi au o valoare de 28.000 de euro bucata. Numai pentru cele 333 de reproduceri se contura o afacere de aproape 10 milioane de euro din care România n-a câştigat nimic.

Biblioteca Apostolică Vatican, deţinătoarea celeilalte jumătăţi a manuscrisului, este partener al Editurii Luzern la acest proiect. România a dat în judecată Germania pentru facsimilarea ilegală a Codex-ului.

În anul 2002, directorul Bibliotecii Naţionale, Dan Ion Erceanu, a fost demis din funcţie şi arestat pentru modul ilegal în care a aprobat facsimilarea manuscrisului. Ulterior, instanţa de judecată l-a găsit nevinovat şi a fost repus în funcţie.

Categorii: ȘTIRI

Autor

recentNEWS.ro

Puteți contacta redacția site-ului de știri www.recentnews.ro pentru sugestii, ponturi, comentarii, păreri, sau drepturi la replică, la adresa office@recentnews.ro

Comentarii

 1. zuzu
  zuzu 3 iunie, 2015, 00:06

  aceasta javra ordinara comunista aceasta zdreanta a moscovei de ce mai este libera aceasta cucuvea ce catea a adus pe lume acesta forma de viata? de ce nu pleaca la buda pesta se potriveste de minune cu calaii neamului meu bland bun si inteligent.afara dinn tara cu aceasta nemernica.

  Reply this comment
 2. ani
  ani 4 iunie, 2015, 16:57

  articolul nu are autor?

  Reply this comment
 3. nicu
  nicu 4 iunie, 2015, 21:37

  Cum a ajuns din proprietatea unui ungur , in 1918 , în proprietatea statului roman ? Intreb si eu , nu dau cu parul….Ca sa nu mai vb de faptul ca , de drept , din ce am citit din articol , istoricește a fost furat dintr-o mănăstire catolica…Hmmm , istoricește Ardealul e romanesc pentru ca acolo au fost dacii , dar ungurii l-au stăpânit 1000 de ani…morala e după cum bate interesul…zic si eu

  Reply this comment
  • bozgor
   bozgor 5 iunie, 2015, 04:49

   pai dacã esti bozgor iti pui singur intrebari capcanã si tot tu iti dai rãspunsuri gresite , aaa si incã ceva bãi mongol de stepã : ungurii au fost folositi de austrieci pe post de cãtelusi , sã asupreascã si sã fure din pãmântul Daciei .

   Reply this comment
   • Un român
    Un român 8 iunie, 2015, 10:59

    Sunt student la istorie, iar specializarea mea este istorie medievală. Lucrez cu documente de secol XIII și XIV, care privesc Transilvania. Nu pot decât să rămân șocat de oamenii care își permit să vorbească de niște lucruri care le sunt cu totul străine. Ignoranța celor care sunt siguri de trecut și iluzia cunoașterii trecutului în întregimea sa mă lasă rece. Probabil că tovarășul căruia îi răspund aici nici nu înțelege ce spun. Eu te invit să mergi într-o bibliotecă, să deschizi o carte și să citești. Ia un dicționar la mână și caută și citește. Fă un efort și poate vei reuși să îți depășești condiția de mizerabil și ignorant. Se vede că ești crescut într-un mediu nociv și probabil ești frustrat sexual și ești nemulțumit că lumea te ia de prost. Păi dacă ești prost cum vrei să te tratăm?

    Reply this comment
    • IULIANA
     IULIANA 8 iunie, 2015, 13:30

     … Nu te supàra tu, cel sub ID-ul „Un romàn”, dar nu crezi cà ar fi fost corect sà ne luminezi in mod profesionist ?! Fii un adevàrat specialist si concretizeazà cu documentele cu care lucrezi ! Fàrà sà jicnesti ignoranta noastrà … Edificà-ne si-atunci, vei primi toate aprecierile de bine, ale fiecàruia dintre noi !

     Reply this comment
  • BOGDAN
   BOGDAN 5 iunie, 2015, 09:58

   In urma trantatului de pace de la VERSAILLES noul stat national primea tot inventarul existent pe teritoriul Trasilvaniei. 2. Episcopul Ignác Batthyány a lasat averea (inclusiv patrimoniul bibliotecii) provinciei si biserici „ecclesiae et provinciae“ Acum se fac adevarate filosofii sin argumentatii despre ce insemna provincie in intelesul testamentului si a actului de infiintare a Fundatiei.
   Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia a fost înfiinţată în 31 iulie 1798, din iniţiativa episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyány Ignác (1741-1798). Alături de un observator astronomic, mai multe colecţii cu caracter muzeal, biblioteca constituia o parte a fundaţiei culturale de interes public creată de acesta cu denumirea de Institutum Batthyaniani/ Institutul lui Batthyani din Alba Iulia.

   Reply this comment
  • Nick
   Nick 6 iunie, 2015, 02:39

   Pai daca citesti cu atentie articolul, in 1918, ungurul acela l-a donat statului roman.

   Reply this comment
  • esti prost
   esti prost 6 iunie, 2015, 19:17

   Daca nu stii istorie taci … ungurii dupa batalia de la Mohacs si Buda practic nu au mai prea existat o perioada lunga … adica din sec XVI … doah, care 1000 de ani? citeste, retine, si pana atunci, taci!

   Reply this comment
  • gerula
   gerula 8 iunie, 2015, 20:10

   prietene nicu…cunostintele tale istorice lasa rau de dorit….cum a stapant Ungaria 1000 de ani Transilvania cand statul maghiar a disparut de pe harta europei in anul 1526 dupa batalia de la Mohacs? http://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83t%C4%83lia_de_la_Moh%C3%A1cs_%281526%29 si a aparut, din nou ca stat independent in anul 1918? toti semidoctii isi dau cu parerea pe net….

   Reply this comment
  • Oarecare
   Oarecare 11 iunie, 2015, 17:20

   Ardealul este al romanilor de 15.000 de ani si nu stiu unde este aceasta ocupatie de 1000 de ani pe care o vad doar unguri din aceasta lume. Avand in vedere ca manuscrisul a ajung in Ungaria nu poate spune nimic decat ca este foarte important pentru noi. Ungaria nu face decat sa traga sfori pentru a revendica Transilvania dar asta nu se va intampla niciodata. Asa zis-a stepa si ocupatie de 1000 de ani exista doar in cartile unguresti unde ati putea gasi si revendicari prin Franta si alte tari =]]

   Reply this comment
  • Oarecare
   Oarecare 11 iunie, 2015, 17:21

   Ma bucur totusi de noua lege prin care se interzice cacatul unguresc pe care oricum il imprastie rahatul extremist platit din afara tarii. Usor usor veti disparea de la noi din tara si veti ajunge inapoi in Mongolia, de unde va si trageti 😉

   Reply this comment
   • Sipos Andras
    Sipos Andras 16 iunie, 2015, 19:19

    bucuria ta nu are viitor lung,si noi avem o viata eterna prin harul lui Isus,si nu numai o mie de ani,ci chiar laudam pe Domnul nostru Mantuitor in timp ce mergem poate si la Mongolia,si inapoi in Transilvania,Vom avea timp pentru naveta si pentru umor fara hotare,dar cu sovoinismul tau nu avem nici o tangenta sensibila.

    Reply this comment
  • Ion
   Ion 4 septembrie, 2015, 00:00

   bai nicu transilvania/Ardealul a fost ocupat de habsburgi iar astia nu erau bozgori, dar si ungaria a fost ocupata de habsburgi inaintea transilvaniei, pe timpul turcilor ardealul a fost aliat contra habsburgilor si asa a ajuns sa fie ocupat dupa acderea otomanilordin centrul si estul europei.. citeste putina istorie.. si poate afli de unde vii cine esti si unde te duci… sluga europeana

   Reply this comment
 4. blindguardian
  blindguardian 4 iunie, 2015, 23:41

  cartea nu are nici o legatura cu Romania…. nu a fost scrisa de romani, nu a fost data romanilor.. practic romanii au pus mana pe ea dupa unire probabil pt ca altii nu s-au gandit sa o ia… citez „… contelui Migazzi, cardinal de Viena, care a vândut-o apoi lui Ignat Batthyani, episcopul de Alba Iulia” … a fost proprietate privata… episcopul a cumparat-o.. si atunci cu ce drept e a statului? nationalizare? sau ?

  Reply this comment
  • Me_Je
   Me_Je 5 iunie, 2015, 01:23

   Putina U.E. daca simti nevoia de independenta!

   Reply this comment
  • Dan
   Dan 5 iunie, 2015, 07:09

   Voi vorbiti care ati nationalizat toate bunurile romanilor din Ardeal iar in Ungaria pana si fundatia Gojdu .?Mare tupeu ….Mari hoti bozgorii da si cu tupeu..

   Reply this comment
 5. Mike
  Mike 5 iunie, 2015, 10:01

  Cartea e a romanilor pentru ca Petrache Poenaru a subliniat pe ea cu stiloul sau la fel de valoros…

  Reply this comment
 6. anonymus
  anonymus 6 iunie, 2015, 23:25

  Adica biblioteca arhiepiscopiei romano-catolice din alba iulia, cu un trecut de 1000 de ani, a fost retrocedata bisericii. Si intr-adevar biblioteca contine cele mai valoroase carti de pe teriotriul romaniei. Intrb eu de ce maretii si vitejii domnitori romani, vasali ori ai turcilor or ai regelui ungar, ori ai tarului rus, ori ai regelui poloniei, de ce nu au adunat o biblioteca? Nu prea era la moda cultura… Ce sa fac eu draga autor de articol daca strabunicii tai au stat intr-un bordei din oltenia si nu au fost in stare sa-ti lase o mostenire cu care tu, sa nu fi frustrat. De fapt tot ce este mai imprortant, monument istoric in transilvania-bana si crisana nu are nici o legaturia cu romanii :)) dar nici cu dacii :))

  Reply this comment
  • gigi
   gigi 8 iunie, 2015, 11:22

   pai sa-mi spui si mie cand au „aparut” bozgorii prin Transilvania?…aceasi rasa de tigani veniti din Asia.

   Reply this comment
  • doru
   doru 11 iunie, 2015, 16:11

   Nu-ti fa tu griji, exista biblioteci bogate si in Regat, numai ca nu sunt scrise in maghiara deci nu sunt pentru tine. Cunosc genul tau de ungur frustrat si inchistat in 2 judete, care nu a trecut in viata lui mai jos de Brasov dar are pareri foarte ferme si „informate” despre restul Romaniei. Ce a fost a fost poti sa visezi linistit cu ce faceau ungurii acum 1000 de ani. In prezent, esti cetatean roman si te supui majoritatii, adica romanilor, care stapanesc pe deplin teritoriul national, inclusiv Transilvania! Ai inteles? Iar a te impauna cu o carte pe care ai cumparat-o ca si cum ai fi scris-o e tipic unguresc: aroganta si fudulia prostului.

   Reply this comment
 7. hmh
  hmh 7 iunie, 2015, 11:00

  ai auzit de Principatul Transilvaniei, @esti prost? deci in mintiile voastre mitocane, dacii, sau daco romanii au existat de la sec.2 pana la prezent,desi inainte de sec. 14 nu exista nici o formatiune politica getbeget romaneasca, iar si principatele romanesti au fost organizate din voia Regatului Maghiar. Dar maghiarii,dupa cum credeti voi, dupa Mohacs au stins sa fie factori politici. Sa calculati, cate secole sunt de la sec. 2. pan la 13, si cate de la batalia de la Mohacs pana la reintegrarea Regatului Maghiar,cu recucerirea orasului Buda de catre regele Maghiar ( va reamintesc ca Regatul Maghiar nu s-a stins dupa Mohacs). Balbaiti de furt, insa omiteti faptul cine a produs furtul cel mai mare in sec. 20. credeti, ca episcopul,cand a facut testamentul,s-a gandit vreodata la faptul,ca peste un secol soldatii cu opinci vor defila la Alba? nici nu erati pe mapa, prieteni buni..ce fel de furt si ilegalitate mentionati? poate cel comis de statul roman

  Reply this comment
  • gerula
   gerula 8 iunie, 2015, 20:15

   prietene hmh! soldatii cu opinci pe care tu ii dispretuiesti au atarnat de doua ori OPINCA pe Parlamentul din Buda-pesta in 1919 si 1945 fapt pe care honvezii nu l-au reusit niciodata!

   Reply this comment
 8. hmh
  hmh 7 iunie, 2015, 11:05

  .acum 10 ani nici nu s-a permis intrarea in Battyhianeum, iar acum va doare un manuscris (presupunand ca articolul contine adevarul). lamentati pentru aceea cultura, ceea ce ati creat voi in Ardeal,nu altii. Adica blocurile si bisericile de beton, ca altceva nu prea exista. sunteti, ca neam, ca pasarea cucu.

  Reply this comment
  • DragosT
   DragosT 14 iunie, 2015, 10:44

   Mai pula proasta, daca ai cetatenie Romana da-o repede si ramai fara nici una. Dute in Ungaria si fii linistit, esti tigan pentru ei la fel cum esti si pentru noi. Jeg fara tara care esti 🙂

   Reply this comment
 9. Erwin
  Erwin 7 iunie, 2015, 13:22

  Aceasta stire este asa o dezinformare: Arhidieceza Romano Catolica de Alba Iulia are personalitate juridica de 1000 de ani, de pe vremea cand romanii inca erau sub bulgari. Evident ca acest Codex a fost retrocedat cui trebuia: nici Ungariei nu a fost retrocedat, nici minoritatii in general ci exact Arhidiecezei! In sfarsit s/a facut dreptate. Intrebare: oare cum de a „donat” episcopul catolic nascut la 30 iunie 1741, Ignat Batthyany statului roman la 1918 acest evangheliar? Asteptam arhivele acum!

  Reply this comment
 10. Marcus
  Marcus 8 iunie, 2015, 01:31

  Deci un ungur l-a donat Romaniei si Ceausescu l-ea platit 10 miliarde de euro si dupa ce le-am platit si l-eam promis europenilor ca va fi bine protejat de statul roman, ungurii tatarii mongolii turcii sau ce alta rasa tiganeasca oti mai fi voi ni-l si furati, bravo romanilor ca votati etnii ca astea sa ajung la puterea tarii bravo, stiti sa ii protejati, dar politicienii si romanii care ajung la puscarie cu dosare inventate de ei nu stiti sa sariti sa ii protejati.

  Reply this comment
  • Andrei
   Andrei 6 iunie, 2016, 22:28

   Nu ai inteles nimic din articol mai citeste odata. Ceausescu nu a cumparat manuscrisul cu 10 miliarde..doar l-a folosit drept garantie. Si da oricat de roman as fi manuscrisul a apartinut arhiepiscopiei romano-catolice din Alba Iulia , Romania. Deci manuscrisul nu a parasit tara doar a revenit acesteia de drept. statul roman ar fi trebuit sa despagubeasca arhiepiscopia daca ar fi dorit sa pastreze manuscrisul..dar stai…statul roman nu are 6 milioane de dolari pentru „Cumintenia pamantului” …daramite 10 miliarde deci nu va mai bateti cu pumnul in piept degeaba.

   Reply this comment
 11. contrar
  contrar 8 iunie, 2015, 08:57

  daca si cei care scriu aici, cred ca asta-i un lucru normal,ce ne mai miram de tradatorii si spionii care conduc romania(tot cu ajutorul lor,doar i-au votat)…..mai idiotii planetei care nu cititi o carte ,inainte sa faceti comentarii interesati-va ce este cu aceasta carte,ptr ce a fost scrisa si daca nu va convine,cereti azil in Ungaria,se ofera si 10 000 euro ptr romani(de ce oare?)
  In speranta ca tot cei care se dedica trup si suflet Ungariei mari si aruncatul cu cacat asupra Romaniei,se vor imbolnavi de o boala rara si fatala,mergem mai departe si asteptam finalul povestii.
  P.S.: cind a fost scrisa cartea,Ungaria nu exista, biserica catolica era doar un vis si un proiect,Dacia/Romania se afla exact unde este acum ,doar mai mare ….si locul unde toti invatatii planetei veneau sa se scoleasca.
  daca a-ti citi si alta istorie ,nu doar cea facu_ta de astia care si retrocedeaza istoria tarilor ,si ati recunoaste lucrul asta,nu a-ti mai iesi din casa, mai draga maimutzoiule comentator si ignorant analfabet care te vinzi pe 2 lei(vechi)

  Reply this comment
 12. Edmus
  Edmus 8 iunie, 2015, 09:01

  Deci conform articolului Manuscrisele de la Lorsch au fost donate Statului Roman in 1918 de catre Ignat Batthyani (teologul din 1741) la un secol de la moartea lui? Amuzant.
  Observatorul, Biblioteca si fondul de carte au fost donate Arhidiocezei de Alba Iulia in 1794. Statul Roman nu avea cum sa intre in posesia proprietatii Arhidiocezei de Alba Iulia, prin Tratatul de la Trianon, pentru ca atunci a fost transferat titlul funciar (al pamantului).
  Romania a intrat in posesia Manuscriselor in 1947 la Nationalizare. (ceea ce e retinut si de CEDO in judecarea cazului)
  Restituirea a fost in favoarea Arhidiocezei si nu a Ungariei, plus, Romania, legal nu avea cum sa detina Manuscrisele de la Lorsch.
  (vezi cazul CEDO 33003/03)
  Iar cazul nu e recent deloc e din 2012.

  Reply this comment
 13. Geani
  Geani 12 iunie, 2015, 14:42

  In actul de donatie, conform hotarari CEDO, al episcopul catolic de Transilvania, Ignatius, conte de Batthyan, din data de 31 iulie 1798, este specificat : ” donez, predau şi confer Bisericii şi Provinciei Transilvania biblioteca mea cea mare pentru care am cheltuit treizeci de mii de florini, la locaţia unde se află aceasta, precum şi o parte din cărţile care îi aparţin şi care se află la mine.” Deci Bisericii si Provinciei Transilvaniei…..

  Reply this comment
 14. Profesorul Fellini
  Profesorul Fellini 14 iunie, 2015, 21:45

  Nu e tot, în ultimele săptămâni România a mai peirdut masiv din patrimoniul cultural, tot în favoarea Ungariei. Vezi, de exemplu, cazul Conacului LOCB de la Bonțida.
  http://ligaoamenilordeculturabontideni.blogspot.de/2015/06/soc-romania-pierdut-conacul-ligii-in.html

  Reply this comment
 15. Valentina
  Valentina 1 decembrie, 2015, 06:58

  Ce mai cauta in Romania aceasta trădătoare de tara, zis Macovei, femeia cu coada, intr-o alta varianta??? O complexata a naturii, o hiena .

  Reply this comment
 16. Soare
  Soare 2 decembrie, 2015, 12:33

  Din cate stiu, Arhepiscopia Romano-Catolica a fost reprezentata in instanta la Cedo prin avocat Dan Mihai si avocat Monica Macovei, care au solicitat Guvernului Romaniei (reprezentat prin PSD-oare de ce?) restituirea cladirii in care este Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, confiscata de comunisti inclusiv cu cartile sale valoroase. Deci Guvernul Romaniei a pierdut procesul, iar Alba Iulia l-a castigat. Acuma, ca biblioteca are nume unguresc, inseamna ca bunurile ei apartin Ungariei? Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, a fost întemeiată în anul 1786 de marele cărturar și bibliofil, episcopul Batthyany care era pasionat de carti rare, donata ulterior nu numai Arhepiscopiei Romano-Catolice ci intregii Transilvanii. In ceea ce priveste manuscrisul iata unde gasim ca se afla, o parte in Romania, o parte in Anglia si o parte in Vatican:´´´Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, filiala Bibliotecii Naționale, deține prima parte a Tetraevanghelului (respectiv evangheliile lui Matei și Marcu), 111 foi, cealaltă parte cu evangheliile lui Luca și Ioan (124 foi) se află în proprietatea Bibliotecii Apostolice Vatican din Roma (Pal. lat. 50). Coperțile 1 și 4 lucrate în plăcuțe de fildeș se află la Londra și Roma. Așadar acest manuscris de o valoare științifică și artistică unică este dezmembrat în 4 părți, care se află în 3 țări Romania, Italia, Anglia). Inainte de a raspandi stiri tendentioase, este important sa verificam informatia din spate, deoarece exista multe interese de a pune in conflict persoane si tari, etnii si religii, etc. mai ales acum in aceasta perioada care vine

  Reply this comment

Scrie un comentariu

<