Compania italiană de electricitate, Enel, care deţine în România trei dintre opt distribuţii regionale de energie electrică, trebuie să plătească statului român 401 milioane euro. Decizia a fost luată de Curtea de Arbitraj de la Paris.

România a obținut un succes uriaș la Curtea de Arbitraj de la Paris. Compania Enel trebuie să plătească statului român suma de 401 milioane de euro.

Enel şi statul român s-au judecat pe marginea unei prevederi din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai importantă distribuţie de energie electrică, vândută companiei italiene în 2007.

Statul a solicitat companiei italiene 500 de milioane de euro, pe motiv că aceasta nu şi-a onorat obligaţiile contractuale din contractul de privatizare, prin care ar fi trebuit să cumpere de la stat, suplimentar, un pachet de 13,57% din acţiunile companiei.

Iniţial, Enel ar fi dorit să stingă conflictul înainte de a se ajunge la arbitraj internaţional, şi a oferit statului 250 de milioane de euro. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Răzvan Nicolescu, nu a fost însă de acord, şi a iniţiat în 2014 demersurile împotriva companiei italiene. Statul a cerut 520 de milioane de euro, în instanţă.

Enel a plătit, pentru 50% din capital, şi pentru majorarea de capital de până la 64% 820 de milioane de euro.

Potrivit contractului de privatizare, Enel avea obligația să cumpere, până la finalul anului 2012, cote de câte 13,57% din participațiile rămase în posesia statului român la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia (cele două societăţi în care s-a „spart” fosta Electrica Muntenia Sud), lucru care nu s-a întâmplat.