România a devenit duminică, după o pauză de 18 ani, campioană mondială la canotaj feminin în proba regină de 8-1. Tricoloele le-au învins pe americance pe teren propriu la Campionatul Mondial desfăşurat la Sarasota-Bradenton (Florida/SUA).

Echipajul format din Ioana Vrânceanu, Viviana Bejinariu, Mihaela Petrila, Denisa Tâlvescu, Mădălina Bereș, Iuliana Popa, Adelina Boguș, Laura Oprea și cârmăcița Daniela Druncea au readus titlul mondial în proba regină de 8+1 a canotajului, după o pauză de 18 ani! primul titlu mondial cucerit de România la 8 plus 1, a fost în anul 1999.

România era cotată cu prima șansă la aurul mondial de la Sarasota, după rezultatele înregistrate în serii și recalificări.

A fost confirmarea rezultatelor din acest sezon în care barca României a câștigat titlul european, la Racice (Cehia), dar și concursul de Cupă Mondială de la Lucerna (Elveția), cea mai importantă în canotajul mondial. Canada a câștigat medaliile de argint, iar pe 3 au sosit neo-zeelandezele.

Câtorva dintre componentele bărcii de 8 plus 1 li s-a făcut rău după cursa în care au câștigat titlul mondial. Au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Clasament finală 8+1

1. România 6:06,400
2. Canada 6.07.090
3. Noua Zeelandă 6:07,270
4. SUA 6:09,250
5. Marea Britanie 6:09,960
6. Olanda 6:10,830

Calificați și ei după 16 ani într-o finală, băieții de la 8 plus 1 au terminat finala de duminică pe locul 5. Cristian Ivașcu, Marius Cozmiuc, Adrian Damii, Constantin Radu, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Cristi Pârghie, Ciprian Tudosă și cârmaciul Adrian Munteanu au fost la cea mai importantă cursă din carieră.

Germania a câștigat auru, iar SUA argintul și Italia, bronzul.