Lovitură devastatoare pentru Ambasada SUA la Bucureşti. A rămas fără terenul din Băneasa. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins joi, 14 mai, contestația omului de afaceri Puiu Popoviciu împotriva deciziei de confiscare a celor 224 de hectare de teren din Băneasa.  Terenul revine astfel în proprietatea statului român.

Pe acest teren au fost construite IKEA, Mall Băneasa, Ambasada SUA, dar şi biroul notarial al Ioanei Băsescu.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au dat în iunie sentinţa în dosarul „Afacerea Băneasa”. Omul de afaceri, considerat unul dintre „miliardarii lui Băsescu”, era acuzat că ar fi dobândit ilegal peste 200 de hectare de teren, care aparţineau Universităţii de Agronomie. Acesta a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare. Însă a fugit din ţară înainte de a se da sentinţa. În prezent se află la Londra.

În dosar, fostul şef DGIPI Cornel Şerban a fost condamnat la doi ani şi 6 luni închisoare cu executare, Ioan Alecu, rectorul USAMV Bucureşti, la şase ani închisoare, Petru Pitcovici, fost şef în Direcţia Generală Anticorupţie din MAI, la doi ani închisoare, iar Mihai Luican, fostul prefect al Capitalei, la un an închisoare.

În decembrie 2018, Curtea de Apel Bucureşti a decis confiscarea celor 224 de hectare de la Popoviciu. Omul de afaceri a contestat decizia la ÎCCJ, iar Instanţa Supremă a respins joi definitiv contestaţia.

Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr.42 din 8 martie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr.4445/2/2016 (2207/2016). Desfiinţează sentinţa penală atacată şi, în rejudecare, respinge, ca inadmisibilă, contestaţia la executare formulată de Biroul Executări Penale al Secţiei I Penale a Curţii de Apel Bucureşti, prin judecătorul delegat, împotriva sentinţei penale nr.267/F din data de 28 decembrie 2018, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr.4445/2/2016. Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel Aurel şi Diaconescu Ştefan şi de părţile responsabile civilmente S.C. Băneasa Rezidenţial SRL, S.C. Băneasa Business & Technology Park SA şi S.C. Băneasa Investments SA împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului. Obligă contestatorii inculpaţi Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel Aurel şi Diaconescu Ştefan şi contestatoarele părţi responsabile civilmente S.C. Băneasa Rezidenţial SRL, S.C. Băneasa Business & Technology Park SA şi S.C. Băneasa Investments SA la plata sumelor de câte 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 14 mai 2020“; se arată în decizia ÎCCJ.

Potrivit DNA, în perioada 2000 — 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri.

“În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de 1 dolar/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a orașului București, se învecinează cu DN1 București-Ploiești, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru și sediile unor importante societăți comerciale”, susțin procurorii.

Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în numele statului român, solicitând revenirea terenului în suprafață de 224 ha în proprietatea publică a statului.

Puiu Popoviciu donase terenul, Ambasadei SUA la Bucureşti pentru a construi de la zero, noul sediu din Băneasa.