Un român a fost răpit sâmbătă, în Burkina Faso, de un grup de cinci persoane înarmate. Românul era angajat ca agent de securitate în statul Burkina Faso.

Souleymane Mihin, directorul din Burkina Faso al companiei Pan African Minerals, care administrează proiectul de minerit Tambao, a declarat că cinci persoane înarmate l-au răpit pe român după ce au atacat o patrulă de securitate pe care acesta o conducea.În timp ce șoferul său şi un jandarm care le asigura protecţia au fost răniţi.

Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat referitor la acest caz. Imediat ce informaţiile au fost cunoscute de autorităţile române, ministrul afacerilor externe a activat Celula de Criză care s-a reunit deja în vederea analizării tuturor informaţiilor şi pentru adoptarea măsurilor specifice. Au fost trimise instrucţiuni către toate misiunile diplomatice din zonă. Instituţiile care fac parte din Celula de Criză sunt în contact permanent”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Pe 2 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare de călătorie pentru Burkina Faso, în care ruga insistent românii să evite deplasarea în această țară.

MAE recomandă insistent cetăţenilor români să evite toate călătoriile în Burkina Faso, iar celor aflaţi în această ţară să manifeste prudenţă în deplasări, îndeosebi în marile oraşe, în apropierea instituţiilor publice, a aeroporturilor şi a bazelor mlitare. În ultimele zile ale lunii octombrie au avut loc la Ouagadougou şi în alte oraşe din ţară ample manifestaţii antiprezidenţiale şi antiguvernamentale, însoţite de violenţe, distrugeri, jafuri şi pierderi de vieţi umane. Sute de mii de oameni s-au aflat în stradă pentru a protesta împotriva intenţiei Adunării Naţionale de a modifica art. 37 din Constituţie şi de a permite astfel preşedintelui Blaise Compaoré să se prezinte din nou la alegerile prezidenţiale din 2015, după 27 de ani în fruntea ţării. Aeroportul din Ouagadougou a fost închis în data de 30 octombrie 2014. În aceeaşi zi, o parte a armatei s-a raliat manifestanţilor. De asemenea, şeful Statului Major, gen. Honoré Traoré, a anunţat dizolvarea guvernului şi a Adunării Naţionale. Alţi generali şi lideri ai opoziţiei intervin în evenimente, astfel încât, în acest moment, pe fond de haos generalizat, nu se poate şti cine controlează situaţia în Burkina Faso. În ciuda apelului la calm lansat de preşedintele Blaise Compaoré şi a declaraţiei sale de a lansa un dialog politic naţional mii de manifestanţi s-au reunit şi în ziua de 31 octombrie 2014 în centrul capitalei Ouagadougou. Pentru perioada următoare este indicat să vă informaţi în prealabil şi în mod regulat asupra situaţiei de securitate din zonă”, se  arată în averitzarea emisă de MAE

România nu are o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Burkina Faso.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Burkina Faso sau se află deja pe teritoriul său sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Senegal şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români pot însă solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în Burkina Faso.