Roger Federer l-a învins duminică, în finala de la Australian Open, pe ibericul Rafael Nadal și a știgat astfel pentru a 5-a oară titlul la Melbourne. Este cel de-al 18-lea trofeu de Grand Slam cucerit în carieră de elvețian.

După o pauză de cinci ani, când s-a impus la Wimbledon, Roger Federer câștigă din nou un turneu de Grand Slam.

Roger Federer s-a impus în fața lui Nadal în cinci seturi, 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3, după 3 ore și 38 de minute.

Elvețianul și-a luat astfel revanșa în fața lui Nadal după ce în finala din 2009 de la Melbourne a fost învins de iberic.

Federer câștigă astfel pentru a cincea oară turneul de la Melbourne după cele din 2004, 2006, 2007 și 2010.

Federer ajunge la 18 Grand Slamuri în carieră iar Nadal rămâne cu 14 trofee.

Pe Arena centrală a complexului australian, „Rod Laver”, chiar marele campion australian care a dat numele imensei incinte a înmânat trofeul de învingător lui Federer.

Elvețianul este considerat de majoritatea specialiștilor, cel mai mare tenisman din toate timpurile.

La festivitatea de premiere, cei doi finaliști au încasat și bonusurile în bani și puncte ale concursului — 3,7 milioane de dolari australieni și 2.000 puncte pentru învingător, respectiv 1,9 milioane de dolari australieni și 1.200 puncte ATP pentru învins.

La ceremonia de decernare a trofeelor, cei doi mari campioni au avut discursuri cu totul și cu totul emoționante.

„Vreau să-l felicit pe Rafa pentru turneul făcut. Niciunul dintre noi n-am fi crezut că putem ajunge în finală, dar iată-ne aici. În tenis nu există remize, dar aş fi fost foarte bucuros să accept una şi să o împart cu Rafa Sunt foarte fericit să câștig din nou aici. Toată lumea spune că Rafa muncește mult , dar și eu am făcut același lucru. Le mulțumesc enorm celor din echipa mea. Mulțumesc mult fanilor, care m-au încurajat enorm. Întotdeuna îmi face o plăcere deosebită să joc aici, mereu m-am simțit bine. Felicitări și echipei lui Rafa, care a muncit enorm pe toată durata carierei sale Sper să ne vedem și la anul, iar dacă nu, vă mulțumesc pentru tot, a fost minunat!Tenisul este un sport dificil. Nu există remize. Dar dacă ar exista, atunci aș fi fericit să împart acest trofeu cu Rafa”, a spus Federer, la finalul meciului.

Ajuns la cea de-a treia înfrângere în patru finale la Australian Open, Nadal a avut un discurs elegant.

„Fantastică revenirea lui după o pauză atât de lungă. Felicitări pentru că ai revenit la acest nivel incredibil, Roger! Pentru mine a fost o lună minuntată. Am stat o lună întreagă aici, am jucat și la Brisbane, m-am antrenat. Atmosfera este fantastică la toate turneele jucate în Australia. Am avut un turneu foarte bun, mi-a fost greu să fiu sezonul trecut la capacitate maximă. Am luptat mult să revin într-o finală de Grand Slam, dar probabil că Roger a meritat mai mult decât mine. Simt că am revenit la un nivel bun și voi continua să lupt în acest sezon. Sper să mă mai întorc aici. Mulțumesc și echipei mele, am lucrat intens pentru a mă întoarce aici, lor le datorez totul”,  a spus Rafa Nadal.

23-12 este raportul meciurilor dintre Rafael Nadal și Roger Federer. Au jucat de 9 ori pentru un titlu de Grand Slam, iar Roger s-a impus de 3 ori.